10 любими фрази на Ники Лауда

Победител си само, ако на финала останеш жив, казваше трикратният световен шампион, горял като факла на пистата

10 любими фрази  на Ники Лауда | StandartNews.com

Победител си само, ако на финала останеш жив, казваше трикратният световен шампион, горял като факла на пистата

Черната австрийска седмица не спира. След като премиерът Себастиян Куртц хвърли оставка заради корупционния скандал Ибисагейт, свързан с коалиционния му партньор, ден по-късно Австрия потъна в скръб от загубата на номер 7 в световната класация на най-успешните пилоти в цялата история на Формула 1 – Ники Лауда. Освен трикратен световен шампион в „кралските гонки“, той е и един от най-уважаваните пилоти в историята на спорта, който макар и тридесет години след приключване на кариерата му, никой още не е успял да достигне рекорда му – шампионска титла както с Ферари, така и с МакЛарън. 

Животът на Ники Лауда е изпълнен с както с грандиозни победи, така и със злощастни събития. Които трудно могат да бъдат преживени без железна дисциплина и аскетизъм. Кои са фразите в житейската философия на Лауда, които 70 години го орисваха да е победител и го спасяваха от смъртта?      

1. Трябва да умееш да превръщаш всеки негатив в позитив

Това е първата максима на респектиращия австриец, роден във Венеция, който винаги носи червена шапка на главата си по две причини. Първо, за да прикрие белезите си, останали от жестоката катастрофа от 1976 година. И второ, защото по този начин промоцира чужди брандове и получава пари. И то доста добри. Преди 10 години той гордо обяви, че рекламодател му е броил 1,2 милиона евро, за да разнася Лауда на козирката на шапката си логото на компания по време на всички състезания от Формула 1. Всеизвестен е фактът кога е единствения път, когато я сваля - при загубен бас от Михаел Шумахер за поредната титла на германеца.

2. Колкото по-малко говориш, толкова повече време имаш за важните неща

1976 година безспорно е фаталната му година, в която кошмарът е неописуем по време на Гран при на Германия на пистата „Нюрбургринг“.  Сигурно австриецът с лъскавото Ферари е предусещал бедата. Затова и дни наред е молел съотборниците му да не застават на старта, а да искат по-добре обезопасени съоръжения. Но тъй като никой не откликва, Лауда потегля пръв, но още във втората обиколка не успява да вземе остър ляв завод, болидът му се забива в огражденията и избухва в пламъци. Благодарение на трима негови колеги, асът на Скудерията е изваден от горящия автомобил. Но е факт, че 55 секунди е обгърнат в пламъци, в които топлината надвишава 800 градуса. Малко той по-късно  е транспортиран с хеликоптер до болницата в Кобленц, откъдето е закаран и в клиника, специализирана за справяне в тежки случаи на изгаряния.

3. Победител си само тогава, когато накрая останеш жив

Ники Лауда оцелява по чудо. По-късно разказва, че е чувал отдалече молитвите на свещеник, докато му е давал последно причастие. А яростта, която е предизвикал духовника в полумъртвия състезател, е върнала хъса му за живот. Лауда губи голяма част от дясното си ухо, клепача, веждата, половината коса, но се сдобива с невиждана амбиция и вместо да се премести в пластичната хирургия, се отправя отново към пистата. 

4. Щастието е враг. То те прави слаб. Внезапно, вече имаш какво да губиш

Едва шест седмици след ужасяващия инцидент,  любителите на високи скорости онемяват, когато виждат Лауда да загрява за Гран при на Италия на пистата „Монца“. Щастлив, че отново е в болида си, Лауда не само не трепва на завоите, а дори завършва четвърти.

5. Каквото и да ти се случва, трябва да си перфектен

Независимо, че събира овациите на финала, австриецът е бесен. „Бях абсолютно ужасен“, споделя той пред онемелите репортери, докато сменя кървавите си превръзки, прикриващи незарасналите му рани. Години по-късно, журналистът Найджъл Робрук споделя, че никога не може да забрави гледката в този ден в бокса –  разгневения от загубата Лауда, който нервно крачи с обгорения си скалп и пропитите с кръв бинтове.

6. Много хора критикуват Формула 1 заради това, че е ненужен риск. Но какъв щеше да бъде животът ни, ако правихме само това, което е нужно?

Макар фаталната година да приключва на крачка от победата, която му измъква най-яростния му противник - Хънт, успехът за Лауда идва още следващата- 1977-ма. И пак – през 1984 година. Общо 54 пъти Лауда се е качвал на подиума, а в 25 от тези случаи е бил и победител. 24 пъти австрийският ас е успявал да достигне до полпозишън в стартовете, в които участва.

Последното състезание на Ники Лауда е през 1985 година. Той участва в Гран при на Австралия с отбора на МакЛарън, но за съжаление отпада след 57 обиколки. Така една от големите легенди на спорта не успява да завърши кариерата си с вдигане на купата. Но, въпреки това, е изпратен от трибуните с нестихващи овации.

7. Човек не може да научи нищо от победите си. При загубите е друго нещо. Оттам можеш да си извлечеш изводи. 

Осем години след като се разделя с пистата, Ники Лaуда се уверява, че не може да живее без нея. И решава да приеме предложението на Лука ди Монтедземоло да поеме консултантска роля във Ферари. През 2001 година той сменя бокса и е назначен за отборен шеф на Ягуар, но още в края на 2003 година напуска не само заради незадоволителни резултати, но и заради разногласия в екипа.

8. Да се предадеш е нещо, което един Лауда никога не прави

Десет години по-късно, преживял и бързи печалби, и внезапни загуби, Лауда влиза в нова роля - на президент на Мерцедес, но без изпълнителни функции. Неговата харизма е главната причина в отбора да се присъедини британецът Люис Хамилтън, който подписва тригодишен контракт със „сребърните стрели“, напускайки МакЛарън.

9. Разликата между пилота на пистата и във въздуха е, че първият носи отговорност само за собствения си живот

Когато кумирът на две поколения обявява старта на новата си авиокомпания Lauda Air, самолетите са препълнени от почитатели, разчитащи да го засекат по време на полета. Лауда постоянно пътува на първия ред при пътниците или в пилотската кабина на капитанското място.

До фаталния полет в Тайланд, когато един от самолетите му погребва над 100 човека, а малко по-късно се оказва, че причината за катастрофата не е човешка грешка, а проблем в машината. Лауда не успява да изправи на крака компанията и 10 години по-късно успява да я продаде на Австрийските аеролинии.

Шампионът се разделя с Лауда, но не и с Ники. Веднага основава нова кампания с неговото име, която е по-скромна, но загубите не са по-малки. Затова и нея продава, този път на Берлин ер. Съдбата му дава поредното предизвикателство, когато преди две години германския превозвач обяви фалит, а месеци по-късно Лауда реши да изкупи дългове, за да възстанови компанията и да я предложи на Райън ер. 

Лауда живееше в последните 10 години с втората си съпруга Биргит, от която има близнаци – Макс и Мия. Но в същото време се грижеше и за 5-те си деца от красавицата Марлене. Днес приятелите му го упрекват, че заради постоянните ангажименти на пистата, не е обръщал достатъчно внимание на близнаците. Той обаче твърди в автобиографията си точно обратното. Че е чакал с нетърпение да се прибере вкъщи, за да играе по двора с децата.

10. Нямам любими дни, имам любими спомени    

Миналото лято светът притихна след ужасната новина, че Лауда е претърпял белодробна трансплантация заради вирус по време на почивката си в Ибиса. Но след това всички си отдъхнаха, когато чуха, че се връща на пистата веднага след Коледа. За съжаление, пневмония го покоси и оттогава състоянието му постоянно се влошаваше. 

Макар Лауда вече да не е между живите, духът му вечно ще остане край болидите. Ще е там още тази неделя, когато Гран при Монако на пистата в Монте Карло ще мине под неговия знак. Дали някой няма да види червената шапка? Все пак, Лауда винаги се завръща на пистата…. 

    

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай