САЩ шпионирали и президентите на Бразилия и Мексико

САЩ шпионирали и президентите на Бразилия и Мексико | StandartNews.com

Бразилия. Жертви на американски шпионаж са станали и бразилският президент Дилма Русеф и настоящият държавен глава на Мексико Енрике Пеня Нието по времето, когато е бил все още кандидат за президентския пост, предаде АФП, позовавайки се на разпространените от Едуард Сноудън документи, чието съдържание е било оповестено от телевизия „Глобо де Бразил".

В документа Агенцията за национална сигурност(АНС) на САЩ се опитва „да изясни методите на комуникация и събеседниците" на Русеф и нейните сътрудници чрез програма, която позволява да се получи достъп до всички файлове, посещавани от Русеф в интернет.

Според бразилската телевизия в неделя Русеф е свикала работна среща, за да обсъди информацията. 

"Ако тези твърдения бъдат доказани, това би било една недопустима и неприемлива ситуация, която може да бъде определена като явно накърняване на суверенитета на нашата страна", заяви по този повод бразилският министър на правосъдието.

Интересът на агенцията към Енрике Пеня Нието се е проявил в шпиониране на неговата електронна поща и телефонни съобщения, особено тези, в които се обсъждат имената на бъдещите му министри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай