Белгийският крал Албер II абдикира

Белгийският крал Албер II абдикира | StandartNews.com

Брюксел. Кралят на Белгия Албер II обяви абдикацията си по националната телевизия. 79-годишният монарх каза в обръщение към нацията, че слиза от трона в полза на сина си - принца на короната Филип. 53-годишният принц ще се възкачи на престола на националния празник на Белгия 21 юли. 

Крал Албер каза, че здравето му не е достатъчно добро, за да изпълнява задълженията си, и че е време да "предаде щафетата на следващото поколение". Монархът отбелязва 20 години на трона следващия месец. По думите му принц Филип е добре подготвен да го наследи. 

Кралят пое ролята на посредник по време на политическата криза през 2010 - 2011 г., когато Белгия нямаше парламент. 

Крал Албер стана шестият крал на Белгия през 1993 г., наследявайки покойния си брат, крал Бодуен. Подобно на останалите европейски монарси, властта му е главно представителна. Той обаче поема отговорности в случаи на конституционна криза. Крал Албер изпълни ролята си като съветник на политическите лидери при формирането на правителство по време на патовата ситуация, в която страната изпадна през 2010-2011 г., когато в продължение на 541 дни след изборите не можа да бъде определен победител. 

Абдикацията на крал Албер идва само три месеца след като кралица Беатрикс от съседното кралство Нидерландия слезе от трона си в полза на сина си вилем-Алекзандър. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай