Испанските социалисти поискаха оставката на премиера

Испанските социалисти поискаха оставката на премиера | StandartNews.com

Мадрид. Алфредо Перес Рубалкаба, лидер на испанските социалисти, поиска незабавната оставка на премиера на Испания Мариано Рахой, предаде вестник „Ел Мундо".

Рубалкаба заяви, че Рахой „не може да оглавява правителството на Испания нито минута повече и неговото по-нататъшно пребиваване на този пост ще нанася неизмерими щети на страната, която преминава през сложен период".

„Ел Мундо" по-рано днес публикува снимки от екраните на телефоните на Рахой и бившия счетоводител на управляващата в Испания „Народна партия" Луис Барсенас, на които могат да се прочетат фрагменти от съобщенията помежду им.

Изданието отбелязва, че тези съобщения свидетелстват за сговор между премиера и бившия счетоводител, който се разследва по дело за незаконно отделяне на средства за лидерите на „Народната партия".

Испанската прокуратура за борба с корупцията започна разследване срещу бившия ковчежник Луис Барсенас, който е заподозрян за данъчни измами, пише в. „Ел паис".

 Разследването се отнася до подозренията срещу Барсенас за водене на тайно счетоводство за даренията, дадени от строителни фирми и други бизнесмени, в периода 1992 - 2008 г.

Някои от даренията са направени в разрез със законодателството за финансирането на политическите партии, тъй като са били в размер над законовата граница от 60 хиляди евро или са били дарени от компании, които имат договори с държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай