Вързана стрелка с тел обърнала влака в Москва (ОБЗОР)

Вързана стрелка с тел обърнала влака в Москва (ОБЗОР) | StandartNews.com

Задържаха двама техници от метрото за трагедията, възможни са още арести

Властите в Москва арестуваха двама техници на метрото заради пропуски в сигурността, довели до дерайлиране на влак, смъртта на 23 души и раняването на над 160. Руските медии съобщават, че задържаните са отговорникът за поддръжката на линията и помощникът му Валери Башкатов и Юри Гордов. Те имали непосредствено отношение към монтажа и контрола за изпълнението му на стрелочен механизъм за пускането на нов участък в отсечката между станциите "Парк на победата" - "Славянски булевард" в края на май. Нюзру посочва, че според следствието самите работи са извършени не по надлежния начин: стрелочният механизъм бил фиксиран с обикновена тримилиметрова тел, която се скъсала и всъщност това е довело до дерайлирането на трите вагона по т. нар. синя линия в час пик.

В. "Комерсант" отбелязва, че според следствието вина за трагедията може да имат както служители от метрото, отговорни за състоянието на коловозите и влаковете, така и ръководството на метрото, което не се е погрижило за сигурността на пътниците. Експерти обясняват инцидента и със системни грешки в експлоатацията и развитието на метрополитена, посочва "Комерсант".

Следствената комисия по делото за катастрофата, която по броя на жертвите е най-тежката в цялата 79-годишна история на Московския метрополитен, разглеждаха по-рано още няколко версии: неизправност на вагон от композицията на влака, неизправност на стрелката, възможно пропадане на платното поради извършвани дейности на паралелния участък на линията. Източник от следствието съобщил на агенция "Интерфакс", че версията за повреда на стрелката е основна. Според събраните досега предварителни данни в резултат на некачествено извършена работа по стрелката в нощта срещу понеделник преди произшествието тя се е изместила под първата колоос на един от вагоните на влака. Така вместо влакът да бъде отправен в съответното направление, стрелката се е превърнала в препятствие по пътя му. Именно това е довело до дерайлиране на първите три вагона от композицията.

Специалисти обясниха, че стрелката трябва да се намира в затворено положение, което се гарантира от поддържащите техници със специално устройство, поставено и запечатано от тях. Ако тези предпазни мерки не са били предприети, от вибрациите на влака е възможно стрелката да се е изместила и де факто да отклони вагоните. "Комерсант" изтъква, че машинистът няма как да забележи, че "стрелката не е по маршрута" и да удари спирачките заради високата скорост на композицията - 70 км/ч.

Броят на жертвите нарасна на 23

Още един от ранените при трагедията в московското метро във вторник почина в болница, с което броят на жертвите стана 23. Под медицинска грижа остават 136 души, състоянието на 42 от тях медиците оценяват като тежко. Общо загиналите и пострадалите в един от най-тежките инциденти в историята на московския метрополитен е 180 души, отбелязва ИТАР-ТАСС. До днес беше установена самоличността на 19 души, трима все още не са разпознати. Телевизия Лайфнюз публикува списък на загиналите, сред които има шестима чужденци. Няма пострадали българи. Днес в Русия бе ден на национален траур. "Влакът наби рязко спирачки. Имаше искри. Много пушек. Нещо ме блъсна и се ударих в някакъв предмет. Всички бяха отхвърлени на една страна", разказа един от пътниците пред московската телевизия Москва 24. "Помислих си, че това е краят. Отървах се като по чудо", допълни пътникът.

Президентът прати съболезнования на Путин

Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до президента на Руската Федерация Владимир Путин по повод трагичния инцидент в московското метро, отнел живота на десетки хора. Това съобщиха днес от прессекретариата на държавния глава. "В този труден за руския народ момент бих искал да изразя от името на българския народ и от мое име най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите", са казва в писмото на българския държавен глава. Президентът Плевнелиев изразява в писмото и пожеланията си за бързото възстановяване на ранените при катастрофата.

Черна хроника

15 юли е най-черната дата в историята на метрополитена в Москва, но това не е първата драма в подземната железница на руската столица

- На 12 юни 1981 г. четири вагона изгарят между метростанции "Третяковска" и "Октомврийска" в Москва. Няколко пожарникари са отровени от пушека. Загинали са 7 души.
- На 17 февруари 1982 г. заради повреда в ескалаторен механизъм на метростанция "Авиомоторна" съоръжението, на което са се намирали близо 100 души, започва да се движи с двойно по-висока скорост от нормалната. Хора падат и се прекатурват надолу. Други се опитват да скочат от лентата. В блъсканицата загиват 8 души, няколко десетки са ранени.
- На 30 март 1994 г. заради повреда в автоматичната сигнализация влак, пътуващ от центъра на Москва към градската периферия, връхлита върху опашката на предната мотриса. 20 души са ранени, 9 от тях - настанени в болница.
- На 25 май 2005 г. масово изключване на тока заради авария в мрежата засяга и метрото. Спира движението по осем линии - 43 композиции с над 20 000 пътници.
- На 15 април 2012 г. авария на ескалатор става причина да пострадат 10 души на метростанция край Ленинградската гара.
- На 5 май 2012 г. трима души са ранени при късо съединение и запалване на контактна релса по Таганско-Краснопресненската линия. 300 души са изведени спешно на повърхността.
- През 2013 и 2014 г. във влаковите композиции, тунелите и на метростанциите в Москва неведнъж избухват пожари и въздухът се изпълва с пушек.
- На 5 юни 2013 г. се запалва кабел с високо напрежение между две метростанции. Над 80 пътници са пострадали, над 4 500 са евакуирани. Часове по-късно на същата линия става ново късо съединение.
- На 11 юни 2013 г. при аварийно изключване на тока два влака с около 900 пътници остават около час блокирани в тунел. Девет души от потърсилите впоследствие медицинска помощ са настанени за лечение в болници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай