Путин раздрънка оръжие по границата

Вдигна по тревога войските заради внезапна проверка, засили охраната на Черноморския флот

Путин раздрънка оръжие по границата | StandartNews.com

Москва. Руският президент Владимир Путин нареди на Министерството на отбраната да извърши внезапна комплексна проверка на бойната готовност на войските и силите на Западния и на Централния военен окръг, предаде ИТАР-ТАСС.

"Според разпореждането на президента на Руската федерация днес в 14,00 ч (10,00 ч по Гринуич) внезапно са вдигнати по тревога войските от Западния военен окръг, както и воинските части, дислоцирани на негова територия, Втора армия на Централния военен окръг, командванията на Аерокосмическата отбрана, въздушно-десантните войски, стратегическата и военнотранспортната авиация", заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу. Той отбеляза, че "върховният главнокомандващ е поставил задачи за проверка на способността на войските за действия при овладяване на кризисни ситуации, представляващи заплаха за военната безопасност на страната, а също така задачи с антитерористичен, санитарно-епидемиологичен и техногенен характер". Според Шойгу проверката ще бъде извършена в периода от 26 февруари до 3 март на два етапа.

Първият етап ще трае два дни и предвижда привлечените във внезапната проверка войски да бъдат приведени в най-висока степен на готовност и да се извърши разгръщането им на общовойскови и морски полигони. На втория етап, от 28 февруари до 3 март, началникът на Генщаба има заповед да проведе оперативно-тактическо учение с 6-а и 20-а армии на Западния военен окръг, с 2-а армия от Централния военен окръг и командването на въздушно-десантните войски. Паралелно с това на втория етап ще се проведат и двустранни тактически учения с части на Северния и на Балтийския военен флот, с участието на част от авиацията на ВВС и на ПВО.

"Трябва да има готовност за бомбардиране на непознати полигони", добави Шойгу.

По думите му Русия предприема мерки да гарантира сигурността на съоръженията и оръжейните арсенали в базата на руския Черноморски флот в Севастопол, на п-в Крим. "Ние внимателно следим какво става в Крим, какво става около Черноморския флот", подчерта Шойгу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай