Майданът на ужасите

Спецслужбите съзряха опит за преврат, пуснаха десантчици, започнаха контратерористична операция

Майданът на ужасите | StandartNews.com

Киев. Европейският площад в Киев се превърна в Майдан на ужасите. Окървавени глави, отрязани ръце и крака и стонове на ранени стреснаха целия свят. Между 25 и 40 по различни данни са убитите в първия ден на войната, която започна в центъра на украинската столица. Стотици са ранените, а голяма част от тях няма да оцелеят, казват от здравното министерство в страната. Заради кървавите сблъсъци и жертвите президентът Виктор Янукович обяви 20 февруари за ден на траур в памет на загиналите, част от които са полицаи. Войната се пренесе от киевския площад и в други градове. Властите започнаха подготовка за антитерористични действия срещу протестиращите след поредица от палежи на знакови сгради. Това може да доведе до истинска гражданска война, смятат наблюдатели.

 

Украйна пред гражданска война

 

Украйна е на ръба на гражданската война, след като насилието на площад "Независимост" в Киев ескалира във вторник вечерта. По улиците на столицата текат реки от кръв, болниците са препълнени с ранени - както протестиращи, така и милиционери. Черната официална статистика показва - 26 убити и над 750 ранени. Демонстрантите твърдят, че органите на реда са използвали огнестрелно оръжие. МВР на Украйна пък се кълне, че стреля с гумени куршуми.

 

И.д. министър на здравеопазването Раиса Богатирьова обяви, че сред убитите има 10 служители на МВР. Останалите са демонстранти. От вътрешното министерство казаха, че петима техни са починали от огнестрелни рани. Много от ранените служители на реда имат също огнестрелни рани дори в шията и в главата, заяви командирът на вътрешните войски Станислав Шуляк. Сред жертвите е и кореспондентът на в. "Вести" Вячеслав Веремий. Той починал днес сутринта в болница в Киев. Журналистът бил прострелян от маскирани лица близо до площад "Независимост". Веремий напуснал редакцията на вестника си с такси. Когато то спряло на светофар, неизвестни започнали да хвърлят коктейли "Молотов" по автомобила. После мъжете извлекли журналиста от колата, започнали да го бият, накрая го простреляли в гърдите. Той починал няколко часа, след като бил опериран.

 

Ранени при сблъсъците са над 750, съобщи ИТАР-ТАСС, като цитира заместник-директора на следственото управление Олег Татаров. Сред тях са 370 служители на реда. 704 души имат огнестрелни рани, а в болница са 350.
Украинският президент Виктор Янукович обяви ден на национален траур в четвъртък след сблъсъците и щурма на спецчастите на площада.

 

В същото време местните спецслужби започнаха разследване за незаконен опит за държавен преврат. То е насочено срещу определени политици, чиито имена засега не се посочват, се казва в съобщение на специалните служби. Русия разкритикува "опита за държавен преврат" в Украйна и заяви, че иска лидерите на опозицията да спрат насилието и да подновят диалога с легитимната власт без заплахи или ултиматуми", се казва в съобщението на ведомството.

 

Министърът на отбраната на Украйна Павло Лебедев издаде заповед 25-а въздушно-десантна бригада от Днепропетровск да се отправи към Киев. Източник от министерството на отбраната съобщи, че към столицата ще се насочи и 79-и Николаевски авиотранспортен полк.

 

Службата за сигурност пък обяви началото на контратерористична операция в цялата страна срещу радикалните групи, които смятат за отговорни за възобновяването на насилието в Киев. "Екстремистките и радикалните групи заплашват с действията си живота на милиони украинци", заяви ССУ в комюнике, цитирано от Франс прес. "В този контекст службата за сигурност и антитерористичният център на Украйна решиха да започнат контратерористична операция на територията на страната".

 

В същото време в интернет се завъртя клип, който показва как на улица "Болшая Житомирская" в Киев провокатор разстрелва двама, единият от които загива на място. Това се съобщава на страницата "Евромайдана" във Фейсбук. "За второто момче не знам. За първи път в живота си чух изстрели и свистене на куршуми. Загиналият стоя пред мен, аз успях да се скрия зад автомобил", пише активистът Сергей Моргунов.

 

Завзеха сгради на властта в два града

 

Радикално настроени привърженици на украинската опозиция превзеха сградите на областните администрации в Лвов и Тернопол.

 

В Лвов неизвестни с маски на лицата разбили вратите на областната администрация и нахлули в сградата, след като извели от нея полицаите. После хвърлили във фоайето шокова граната. По-късно бе щурмувано регионалното управление на полицията. Около 2000 души пък нападнали военно поделение на вътрешни войски към МВР в Лвов и го запалили. Там има склад с оръжие. В Тернопол сградата на областната администрация била щурмувана от около 300 души. Преди това те хвърляли камъни по прозорците и принудили полицаите да напуснат помещенията.

 

В същото време около 50 жители на село Краковец в Лвовска област блокираха КПП "Краковец" на границата между Украйна и Полша. По данни на граничната служба хората запалили гуми на 400 метра от пункта и не пропускат автомобили в двете посоки. На границата има опашка от автомобили, които чакат да преминат.

 

Москва не съветвала Янукович

 

В Кремъл се придържат към принципа за ненамеса в ситуацията в Украйна, но внимателно следят нейното развитие, предаде Интерфакс. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков обясни, че Владимир Путин не е давал и не дава съвети на украинския си колега как и какво да прави. "И не възнамерява да дава съвети и в бъдеще", уточни Песков.
"Позицията на ръководството на Русия за събитията в Украйна е да се постигне възможно по-скоро урегулиране на ситуацията, но по какъв начин и за сметка на какво ще бъде постигнато урегулирането е изключителен прерогатив на легитимните власти", добави Песков.

 

Властите в Киев обявиха събитията от последните дни за опит за завземане на властта. Според изпълняващия длъжността премиер Сергий Арбузов властите са изпълнили задълженията си пред опозицията, но радикално настроените протестиращи са провокирали безредици.

 

От Кремъл засега не дават отговор за възможността на Украйна да бъде преведен вторият транш от кредита от 15 милиарда долара в настоящия момент. 

 

Слух изтегли спортистите от Сочи

 

Слух, че украинските спортисти напускат олимпиадата в Сочи заради кръвопролитията в Киев, обиколи бързо столицата на игрите. Повод за това бе неявяването на старта на отборния спринт в ски бягането на Марина Лисогор и Катерина Сердюк. По-късно обаче официално бе обявено, че двете не са стартирали заради контузия. Украинските спортисти, участващи в олимпиадата, излязоха с призив за мир към съотечествениците си. Изявлението на спортистите бе публикувано в сайта на украинския НОК. В него олимпийците искат да се започне диалог, в който да бъдат изслушани и двете страни, и да няма повече кръвопролития.

 

Европа налага санкции

 

България подкрепя въвеждането на забрана за пътувания и замразяване на авоари

 

Лидерите на Европа ще обсъдят въвеждането на спешни санкции срещу Украйна, която потъна в кръв. Утре в Брюксел ще се проведе извънредна среща на външните министри от ЕС, които ще умуват върху ситуацията в Украйна и въвеждането на наказания за конкретни лица, отговорни за събитията в страната. ЕС очаква мерките да са насочени срещу тези, които стоят зад репресиите. Шефът на ЕК Жозе Мануел Барозу посочи отговорността на "политическото ръководство", докато някои европейски страни заявиха, че трябва да бъдат обвинявани украинските власти. България смята, че трябва незабавно да започне подготовка по въвеждането на санкции, заяви вчера външният министър Кристиан Вигенин. По думите му те могат да предвиждат забрана за издаване на визи, т.е. забрана за пътувания, за отговорните за събитията в Украйна, както и замразяване авоарите на същите тези лица. Вигенин заяви, че има идеи и за други санкции в бъдеще като забрана за внос в Украйна на оборудване, което би могло да се използва за репресии. Говорителката на върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън Мая Кочиянчич коментира, че санкциите на ЕС може да бъдат въведени още на 21 февруари. Самата Аштън свика спешно заседание на Съвета за политика и сигурност. Заради извънредната среща на външните министри пък Кристиан Вигенин е отменил посещение в Германия, чийто външен министър Франк-Валтер Щайнмайер утре трябва да пристигне в Киев. Заедно с него ще бъдат колегите му от Франция и Полша Лоран Фабиюс и Радослав Шикорски. По-рано вчера Вигенин заяви, че президентът и политическите лидери на Украйна "следва да подходята към ситуацията с цялата необходима политическа отговорност и чрез диалог да намерят изход от тежката криза, в която се намира страната". В свое изявление Жозе Мануел Барозу заяви, че е шокиран от обстановката в Украйна.

 

Плевнелиев зове към мирен изход

 

Президентът Росен Плевнелиев остро осъжда проявите на насилие в Украйна и призовава за намирането на мирен и демократичен изход от кризата. Това се казва в съобщение на държавния глава. Депутатите от ГЕРБ също излязоха вчера с декларация срещу насилието в страната.

 

"Дълбоко сме загрижени от ескалацията на насилието в Киев. Използването на насилие и от двете страни на конфликта е неприемливо", се казва в декларация на парламентарната група.

 

Трагедията в Украйна влезе в дебатите по декларацията на парламента за етническия мир в България. Паралел направи председателят на външната комисия и зам.-председател на БСП Янаки Стоилов, който посочи, че Украйна днес е между извънредното положение и гражданската война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай