Издирват камикадзе, други 2 са се взривили

Издирват камикадзе, други 2 са се взривили | StandartNews.com

Белгийската полиция обяви за издирване един от заподозрените за терора на брюкселското летище. Той носи светло яке и светла риза. По непотвърдена информация мъжът е избягал, а другите двама атентатори-самоубийци са се самовзривили, съобщи АФП.

„В момента на няколко места в Белгия се извършват обиски, а свидетелите са разпитвани", обяви белгийският прокурор Фредерик ван Леу. Но уточни, че е твърде рано да се прави връзка между атентатите от 13 ноември в Париж и тези в Брюксел.

Издирваният е един от тримата мъже, които са записани от охранителните камери минути преди самоубийствения атентат на „Завентем". На снимките се виждат трима мъже, а двама от тях носят ръкавица на едната си ръка. Според експерти това вероятно им е помогнало да скрият детонаторите на бомба или на колан с експлозиви. Смята се, че двамата мъже вляво на кадъра са извършили самоубийствения атентат.

Атентаторите са носели бомбите в чантите си. Това съобщи пред световните медии Франсис Вермерен, кмет на район Завентем.

„Те са дошли с чантите си с такси, и бомбите са били в чантите. Те са поставили саковете си на лентата за багаж, първите две бомби са експлодирали. Третият човек също сложил чантата си на лентата за багаж, но изглежда се паникьосал, защото тя не избухнала", добави той и уточни, че по-късно чантата на третия терорист е била взривена от сапьорите.

Нови взривни устройства са открити на брюкселското летище, съобщи ТАСС, цитирайки белгийската агенция Belga.

Районът е отцепен отново, а на мястото са пристигнали специалисти по експлозивите.

Междувременно стана ясно, че джихадистите от "Ислямска държава" са потвърдили официално, че те носят отговорност за случващото се в Париж.

„Тайна клетка от войници на Халифата извърши атака срещу кръстоносеца Белгия, която се бори срещу исляма и мюсюлманите", се казва в изявлението.

Преди да бъде направено официалното изявление от джихадистката група, свързаната с нея информационна агенция „Аамак" съобщи, че „Ислямска държава" поема отговорност за атентатите.

„Бойци на „Ислямска държава" извършиха атентати с помощта на колани с експлозиви и взривни устройства във вторник, вземайки за мишена летище и метро станция в центъра на столицата на Белгия, която участва в международната коалиция срещу „Ислямска държава", се казваше в съобщението в „Аамак" на арабски и английски език.

„Бойците на „Ислямска държава" откриха огън в летището „Завентем", след което някои от тях активираха коланите си с експлозиви, а един мъченик детонира колана си в метро станцията „Малбек", посочваше още съобщението.

Белгийските власти потвърдиха, че са намерили трета неексплодирала бомба на летището в Брюксел, което бе разтърсено от два взрива. „Три бомби са били внесени в сградата, от които една не е успяла да се взриви", потвърди губернаторът на провинция Фламандски Брабант на пресконференция на летището, като добави, че по-късно е разрушена в контролирана експлозия.

Брюкселското летище „Завентем" ще остане затворено и в сряда след атентата. Всички полети на компанията Brussels Airlines от и към аерогарата са анулирани. Пътниците, които са щели да пътуват със самолети на групата Lufthansa, тоест с компаниите Brussels Airlines, Lufthansa, Swiss, Austrian Airlines и Germanwings, между 22 и 28 март към, от или транзит през Брюксел може да си получат парите обратно или да променят датата на полета.

Общественият транспорт към летището е спрян. Част от линиите на градския транспорт бяха подновени в 16 часа местно време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай