Джихадистите обезглавиха хуманитарен работник

Джихадистите обезглавиха хуманитарен работник | StandartNews.com

Британецът Дейвид Хейнс е третата за месец екзекуция на "Ислямска държава"

Джихадистите от "Ислямска държава", които упорито се борят за създаване на халифат в Ирак и Сирия, съобщиха чрез видеоклип в интернет за обезглавяване на британеца Дейвид Хейнс. Поредната трета жертва е сътрудник на френска хуманитарна агенция. Благотворителната агенция вече 15 години помага на жертвите от въоръжените конфликти на Балканите, в Близкия изток и Африка. Терористите са го пленили през 2013 г. в Сирия, докато помагал за разпределяне на помощи между цивилни сирийци.

44-годишният Хейнс е от шотландския град Пърт. Той е баща на две деца. Втората му съпруга е хърватка и се казва Драгана. Това е третата екзекуция от този тип, извършена от джихадистите за един месец, след убийството на двама американски журналисти Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф, които също бяха пленени в Сирия. В събота часове преди екзекуцията семейството на Хейнс се е обърнало към похитителите му с молба да го освободят, но не получили отговор.
Видеото под наслов "Послание за съюзниците на Америка" било пуснато в мрежата веднага след изявлението на британския премиер Дейвид Камерън, че е необходимо да бъдат предприети съвместни действия с правителството в Ирак и с кюрдските пешмерги, за да бъде победена "Ислямска държава". "Този британец трябва да заплати за твоето обещание, Камерън, да въоръжиш противницити на "Ислямска държава", казва с британски акцент във видеозаписа човек с маска на лицето и черно облекло, който стои изправен с нож в ръка над главата на коленичилия Хейнс. След това видеото показва обезглавеното тяло на облечения в оранжев комбинезон британец.

След спешно заседание в Лондон вчера сутринта на Комитета за извънредни ситуации на Великобритания премиерът Камерън потвърди автетничността на видеото. Той нарече екзекуцията "абсолютно зло", подло и ужасно убийство на невинен човек, който помага на нуждаещи се хора. "Ще направим всичко възможно да открием убийците и да ги изправим пред съда", закани се Камерън.

Камерън отдаде чест на убития от джихадистите "британски герой". Британският премиер изрази възмущение от възможността ужасяващото убийство да е било извършено от джихадист британец. Джихадистите от "Ислямска държава" "не са мюсюлмани - те са чудовища", каза още Камерън.

Президентът на САЩ Барак Обама също остро осъди "варварското убийство" на Хейнс и подчерта, че е рамо до рамо с Великобритания в борбата срещу джихадистите. Обама обеща сътрудничество с други страни за "унищожаване на тази заплаха".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай