Барак Обама се срещна с Порошенко

Барак Обама се срещна с Порошенко | StandartNews.com

Варшава. „Съединените щати са напълно решени да подкрепят украинския народ не само през следващите дни, седмици, но и в през идните години". Това заяви американският президент Барак Обама след срещата си с новоизбрания украински президент Петро Порошенко във Варшава.

"Никога няма да приемем окупацията на Крим от Русия, нито нарушенията на суверенитета на Украйна. Нашите свободни народи ще останат обединени, така че всяка нова руска провокация да означава силно изолиране и нови разходи за Русия", каза Обама пред Порошенко.

По-късно Порошенко се срещна с полския държавен глава Бронислав Коморовским. „Сред най-важното в плановете на Порошенко влиза привличането на представители на Източна Украйна към диалог, за което той съобщи при срещата си с президента на Полша Бронислав Коморовским", съобщава украинското външно министерство.

Светът трябва да „подкрепи тези, които търсят свобода", каза Обама, изграждайки паралел между събитията в Украйна и първите демократични избори в Полша преди 25 години, коментира Voice of America. Той изнесе реч по случай Деня на свободата в Полша и определи първите частично свободни избори в страната през 1989 година като „поразяваща победа за свободата".

Свободният свят е обединен срещу това, което той нарече руски „тъмни маневри" в Украйна, каза американският президент.

„Не бива да се позволява на по-големите нации да гнетят по-малките или пък да налагат волята си с дулото на оръжието или с маскирани мъже, които превземат държавни сгради", продължи Обама.

„Полша никога няма да е сама. Естония никога няма да е сама. Латвия не ще е сама. Литва няма да остане сама и Румъния никога няма да е сама. Това не са само думи. Това е ненарушим ангажимент, подкрепен от най-силния алианс в света и от въоръжените сили на САЩ - най-мощната армия в историята", увери президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай