Жестоки санкции за корупция в тениса у нас

Карен Хачтарят отнесе доживотно наказание и глоба от 250 000 долара, а брат му Юрий е със спрени права за 10 г и трябва да плати 50 000 долара

Жестоки санкции за корупция в тениса у нас | StandartNews.com

Братята Карен и Юрий Хачатрян са с наложени строги наказания, съобщиха от Българската федерация по тенис. Тенис звеното за почтеност (The Tennis Integrity Unit - TIU) ги намери за виновни по обвинения в уговаряне на изхода на тенис мачове. Карен получава доживотна забрана за спорт и глоба в размер на 250 000 долара. Юрий е със спрени права за 10 години и трябва да плати санкция от 50 000 долара.

"Тенис звеното за почтеност потвърди, че двама български тенисисти (без позиции в ранглистата) са със спрени права и финансови глоби, след като са били осъдени за редица престъпления за корупция", се казва в прессъобщението на TIU.

Разследването е установило, че в периода 2017-2019 арменецът с българско гражданство Карен Хачатрян многократно е нарушил "Програмата за борба с корупция в тениса" чрез пет уговорени мача, девет случая на подтикване на тенисисти да не показват най-добрата си игра, многократна неспособност за сътрудничество на TIU и др. По-малкият му брат е обвинен в корумпиране на друг професионален тенисист, предоставяне на невярна информация и залагане на мачове.

Като реакция на решението на TIU , Българската федерация по тенис няма да допусне картотека на двамата братя в който и да е клуб в страната и ще информира клубовете, в които те са играли през последните 5 години години, че следва да не допускат тези състезатели на своята база за срока на наложеното наказание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай