Четвъртък,

Жестоки санкции за корупция в тениса у нас

От: Пламен Вълков -
Жестоки санкции за корупция в тениса у нас
A
A
A

Братята Карен и Юрий Хачатрян са с наложени строги наказания, съобщиха от Българската федерация по тенис. Тенис звеното за почтеност (The Tennis Integrity Unit - TIU) ги намери за виновни по обвинения в уговаряне на изхода на тенис мачове. Карен получава доживотна забрана за спорт и глоба в размер на 250 000 долара. Юрий е със спрени права за 10 години и трябва да плати санкция от 50 000 долара.

"Тенис звеното за почтеност потвърди, че двама български тенисисти (без позиции в ранглистата) са със спрени права и финансови глоби, след като са били осъдени за редица престъпления за корупция", се казва в прессъобщението на TIU.

Разследването е установило, че в периода 2017-2019 арменецът с българско гражданство Карен Хачатрян многократно е нарушил "Програмата за борба с корупция в тениса" чрез пет уговорени мача, девет случая на подтикване на тенисисти да не показват най-добрата си игра, многократна неспособност за сътрудничество на TIU и др. По-малкият му брат е обвинен в корумпиране на друг професионален тенисист, предоставяне на невярна информация и залагане на мачове.

Като реакция на решението на TIU , Българската федерация по тенис няма да допусне картотека на двамата братя в който и да е клуб в страната и ще информира клубовете, в които те са играли през последните 5 години години, че следва да не допускат тези състезатели на своята база за срока на наложеното наказание.


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички