Заклеймиха втория химн на Хърватия

Заклеймиха втория химн на Хърватия | StandartNews.com

Страхотен скандал избухна преди мача от група "D" на Евро 2016 между Хърватия и Турция. Фреската организация "SOS Расизъм" скочи срещу любимата песен на балканците "Хубава ли си", която в последните години се превърна във втори химн на отбора. В петък вечер от асоциацията, която от 32 години се бори против расизма, пусна гневно писмо до хърватската федерация. В него те определят песента като "прекалено националистична, агресивна и предразполагаща към насилие".
Това разгневи феновете, които моментално заляха социалните мрежи с коментари в защита на любимата си песен, която звучи преди всеки домакински мач на хърватите. Според статистиката тя е и най-пятата от феновете по време на мачовете.

Не закъсня и отговорът на президента на хърватите Давор Шукер. "Нищо драматично не е станало. Но докато аз съм президент тази песен ще продължи на звучи, защото това искат хората. Аз съм длъжен да се съобразя с тях", обяви легендарният нападател.

В същото време френските медии предупредиха мачът между Турция и Хърватия, който ще се играе на "Парк де Пренс" днес е един от най-рисковите за безредици. Повечето сайтове предупреждават феновете да са нащрек по всяко време в утрешния ден за безредици. За този мач са ангажирани и повече полицаи.

Путин отменя концерт в Марсилия

Концерт в Марсилия се провали след ходатайство пред Владимир Путин. Музикалното шоу на диско легендата от 70-те Жан-Марк Серон беше планирано за 23,00 ч., веднага след мача Франция - Румъния. Но в последния момент беше анулирано, тъй като фензоната, където трябваше да се проведе, е близо до хотела на Сборная. "Решихме да не пречим на руския отбор и да го оставим да си почива", обясниха от общината. Пред журналисти кметът Жан-Люк Годен призна, че руснаците са се обадили на президента Путин и са го помолили да разреши проблема с шума, затова кметството решило да се съобрази с желанието им.

Императора определи като силно

европейското първенство, тъй като Турция участва. "Не мога да се сетя за силен турнир без Турция", обяви Фатих Терим в навечерието на мача срещу Хърватия. "Аз винаги имам високи очаквания. Но в никакъв случай не подценявам Хърватия. Всички говорят за мачът ни през 2008 година. Но сегашният състав на Хърватия няма нищо общо с този преди 8 години. Сега те имат играчи в "Реал", "Барса"... Това говори достатъчно", обяви селекционерът на Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай