Йоло Николов триумфира в "Бистрица Рън"

130 атлети се включиха в поредния старт от популярната верига на БФЛА

Йоло Николов триумфира в "Бистрица Рън" | StandartNews.com

Първият вицепрезидент на Европейската атлетика Добромир Карамаринов даде старта на състезанието по планинско бягане „Бистрица рън“ – част от веригата „Рън България“ на БФЛА. Карамаринов, който е президент на Българска федерация лека атлетика и Асоциацията на Балканските атлетически федерации, бе стартер на двете дисциплини от програмата в дистанциите от 2 км и 11.6 км на трасе в планината Витоша на популярната пътеката от село Бистрица до село Железница. Състезанието бе посветено на Василена Амзина – първата българка бягала 800 м под 2 минути – участничка на олимпийските игри в Мюнхен 1972 и жител на село Бистрица.

Над 130 участника бягаха в двете дистанции, като сред бегачите имаше семейства с малки деца и дори бебета, които бяха пренесени от родителите си на трасето от 2 км.

Победители в дългата дистанция станаха Йоло Николов при мъжете и националната състезателка по модерен петобой – 16-годишната Светла Згурова.

По традиция тримата най-добри бегачи при мъжете и жените получиха ваучери от основния партньор на веригата „Рън България“ -  Спорт депо.  

Най-сериозните конкуренти на Йоло бяха шампионът на маратон Димчо Мицов (Рилски атлет – Самоков) и един от най-добрите ултрамаратонци и ориентировачи Кирил Николов-Дизела.

Атлетът от Мездра, който се състезава за „Орхание“ – Благоевград, показа супер форма и с темпо 3:20 мин/км завърши за 38:40 на минута пред Мицов – 39:42, който преди седмица спечели мартона на Плевен с 2:40 ч.

Кирил Николов бе четвърти на контролата на 5.8 км, но във втората част на разстоянието изпревари Стефан Йорданов (Стратеш Атлетик – Ловеч) и завърши трети с 41:05.

Така в третото си участие на „Рън България“ през тази година Йоло Николов спечели. Той бе втори в Луковит рън на 17 март след възпитаника си Митко Ценов и отново втори в Поморие (14 април) и Шабла (21 април) след Иво Балабанов, който също е негов състезател.  

Първите шест бяха наградени от Добромир Карамаринов – президент на БФЛА и АБАФ, и първи вице-президент на Европейската атлетика, а пърите трима получиха и ваучери от Спорт депо – основен партньор на веригата.

 

16-годишната Згурова, която през 2018-а година се нареди пета на еврошампионата по модерен петобой за девойки под 17 години, преодоля 11.6 км за 47:31.

Втора е Антония Григорова участничка на две зимни олимпийски игри (Ванкувър 2010 и Сочи 2014) в ски бягането. 32-годишната Григорова постигна 48:26, а Радостина Балова (Жулистан) е трета с 49:03.

Четвъртото място остана за седемкратната победителка на Софийския маратон Милка Михайлова – 53:00.

В състезанието участва и победителката от маратона на София през 1999-а Йорданка Янкова, която е организатор на Дупница рън – част от веригата „Рън България“, както и националната рекордьорка в зала на 1000 м – Цветелина Кирилова.

Йоло Николов финишира първи при мъжете, като надбяга Димчо Мицов и Кирил Николов-Дизела.

Над 130 участника бягаха на 2 км и 11.6 км по трасе от село Бистрица до село Железница и обратно. Всички завършили дългата дистанция получиха медали от Спорт депо – основен партньор на веригата „Рън България“. Спорт депо наградиха с ваучери и първите трима при мъжете и жените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай