Янчо Патриков загина в катастрофа

Янчо Патриков загина в катастрофа | StandartNews.com

Легендата в борбата предусещал смъртта

Тежка катастрофа отне живота на легендарния европейски шампион по свободна борба Янчо Патриков. Инцидентът стана в 9,17 ч сутринта в петък на главния път Средец-Бургас, близо до разклона за село Дебелт. Един час по-късно бизнесменът е издъхнал в бургаската болница от масиран вътрешен кръвоизлив.

Янчо Патриков е катастрофирал тежко с джипа си БМВ Х5. Той се опитал да изпревари огромен тир и навлязъл в насрещното движение. Маневрата е била изключително рискована, защото срещу него летял с бясна скорост друг автомобил. За да избегне челния сблъсък при изпреварването, Патриков рязко завил, за да се прибере в лентата си, без да съобрази, че все още не е изпреварил тира. При резкия завой тежкият автомобил е помел джипа му отзад. Автомобилът на бизнесмена е изхвърчал от платното и се е претърколил няколко пъти в крайпътната нива. Заедно с Патриков на предната седалка е пътувала негова позната, която е ранена и е в болница, но без опасност за живота. "Никой не е очаквал тази внезапна смърт. Още повече, че Янчо е бил добре след катастрофата. Нямал е никакви видими наранявания и сам е казал, че се чувства добре", разказаха негови близки. Според тях той се оплакал единствено от болки в гърдите, но смятал, че това е от натъртване. Другата версия е, че е възможно бившият спортист да е получил внезапен инфаркт следствие на стреса от инцидента, смятат разследващи. Патриков е изглеждал видимо добре в 9,50 часа, когато е приет в интензивното отделение на бургаската болница. Влошил се е внезапно и 25 минути по-късно е починал.

Легендата на българската борба навърши 70 години на 15 март. Патриков така и не успя да отпразнува юбилея си. Заради кампанията за евроизборите той отложи тържеството за 31 май. Поканите за грандиозното парти вече са били разпратени, довериха негови близки. Патриков имал желание да събере за юбилея си всички свои приятели от спорта и бизнеса. Тържеството трябвало да се състои в хотелския му комплекс "Божура", който се намира край странджанския град Средец. За тузарското парти са били поканени близо 1500 души.

Ден преди катастрофата Янчо Патриков се е срещнал с двама свои стари приятели - бившия треньор на националния отбор по футбол Димитър Пенев и бившия шеф на федерацията по колоездене Венелин Хубенов. Двамата гостували в хотела на Патриков "Свети Георги", който се намира в бургаския квартал "Сарафово". Тримата обядвали, а след това направили и последните си снимки за спомен. След това Пенев и Хубенов отишли да гледат мача между "Ботев" (Пд) и "Лудогорец", а Патриков заминал за Свиленград. Според негови близки той се видял там с местния бизнесмен Костадин Паришев и с фолк звездата Милко Калайджиев, които поканил на юбилея си. Най-вероятно е тръгнал обратно за Бургас в петък сутринта, когато стана и жестоката катастрофа. "Сигурно много е бързал, защото беше обещал да изпрати випуска на 12-класниците от спортното училище, на които много е помагал", казаха негови приятели, които са като попарени. Те коментираха още, че Патриков е предусещал смъртта си. Ден преди да загине по време на срещата си с Димитър Пенев и Хубенов легендарният шампион изрекъл шеговито "Искам да кажете, че си отидох преждевременно". Думите са били изречени със самоирония по повод отправено пожелание да живее още 70 години. Димитър Пенев казал: "Когато навършиш още 70 години, пак да ни поканиш на тържество", а Патриков му отговорил шеговито: "Не искам да стават 140 години, искам вторите 70 г. да не съм ги навършил. Да си ида на 69 години. За да можете да кажете на журналистите и те да напишат, че съм умрял преждевременно, нали все сензации търсят".

Янчо Патриков е роден на 15 март 1944 година в село Светлина, Бургаско. Той е европейски шампион от "София '69", европейски вицешампион от "Карлсруе '66" и "Истанбул '67. Бронзов медалист от световното "Едмънтън '70". След края на състезателната си кариера започва да се занимава с треньорска дейност, а по-късно стартира собствен бизнес. От 1991 до 2001 г. е представител на Мултигруп за Бургас и региона. Патриков бе треньор по борба на президента на Мултигруп Илия Павлов и негов близък приятел. В морския град той притежаваше няколко фирми, бензиностанции, хотели и инвестиции в селското стопанство. Той е известен в Бургас и като един от най-изявените дарители и меценати.
Поклонението ще бъде от 12,00 ч в неделя в траурния парк в Бургас.

Поклон пред паметта му!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай