Петък,

Втора драма: Бербатов поиска оставката на Боби Михайлов

От: Агенция Стандарт -
1617
Втора драма: Бербатов поиска оставката на Боби Михайлов
A
A
A

Призоваваме за незабавната оставка на Борислав Михайлов, заяви кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов на днешната си пресконференция, предаде БГНЕС. На събитието присъстваха още членовете на екипа на бившия национал Борис Станков и Петър Величков.

Бербатов запозна медиите с образуваното досъдебно производство за корупция през 2019 г., в която са участвали и членове на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз. „Тъй като ние получаваме постоянно анонимни сигнали, наскоро се сдобихме с нов такъв. Такава информация достигна до екипа ми – образувано е досъдебно производство, в което участват членове на Българския футболен съюз, използвани са СРС-та, през 2019 г. В тази връзка, ние молим всички държавни институции да обърнат внимание на това досъдебно производство. Оттук-нататъкс следват другите неща – всички сме запознати с информацията на bird.bg, хората, Дан Тан заедно с Борислав Михайлов, което се води като приятелска вечеря.Поредното доказателство, което всички сме получавали, за близки взаимоотношения на явни ръководители на черно тото и президента на Българския футболен съюз. До момента наблюдавах събитията отстрани, но лека-полека снимката започва да се забравя. Снимката задава много тревожни въпроси – въпроси, които ние зададохме, и чакаме още отговор на тях. Подготвили сме материал, който ще изпратим на ФИФА и УЕФА. Ние сме на осмо място по уговорени мачове в Европа. Най-важното доказателство е налице и ваши колеги го доставиха. Има и договор, който беше публикуван, но е виден – той обаче е подписан с фирма на Дан Тан, която няма лиценз за мач-агент и самата ФИФА не се е сезирала, защото не е видяла договора. ФИФА и УЕФА неведнъж са показвали, че се борят срещу черното тото. Тази действителност, която изредих, ни доведе, за съжаление, до мача с Грузия“, започна той.

„Да, имали сме и преди такива мачове, но сега позорът е още по-голям. Няма как ти да се нахвърляш върху собствените си играчи – мога да си позволя да го кажа, защото съм бил на мястото на тези играчи. Всеки играч трябва да погледне към себе си, но да излизаш, да плюеш, да хвърляш вината върху тях, без ти да поемаш вината, не е правилно. Но това е на много по-дълбоко ниво, още при подрастващите. Утре имаме мач с Гибралтар – мачът с Гибралтар, каквото и да се случва, пресконференция, пандемия, този мач ще се вземе. Ако не се случи, тогава е още по-голям проблем. Но не можеш да хвърляш само вината върху футболистите. Щом претендираш да отговаряш за българското първенство, взимаш пари от телевизионни права, трябва да си отговорен. Съгласен съм с това, което каза Мъри Стоилов днес, визирайки Лечков и Костадинов, че ако в крайна сметка разбираш от футбол, Сливен няма как да не е на футболната карта, и да се излагаме постоянно. Българският футболен съюз не трябва да бяга от отговорност за случващото се с националния отбор. От 18-о място в света през 2004 сега сме на 73-о. Пропадането е видно на всяко ниво, да се надяваме, че няма да ни отведе до мача Гибралтар, но проблемите не трябва да бъдат замаскирани под никаква форма. Аз и моят екип, призовавам Борислав Михайлов и хората от Изпълкома да си подадат незабавно оставката. И призоваваме най-накрая за един честен Конгрес, ние за това се борим от ден 1“, коментира Бербо ситуацията в националния ни отбор.

„Президентът на Българския футболен съюз си тръгва при 2:0 в полза на Грузия – ако е някакъв личен, семеен проблем, но ако не е това, ако е друга прична, не мога да я приема. Ти си лицето, ти си лидерът, колкото и да е трудно, накрая отговаряш на трудните въпроси. Младежите също играят с Гибралтар, те вместо да пътуват с мъжете, са накарани да пътуват с редовните полети, защото имало огромна делегация. Младежите трябва да пътуват с мъжете. Такива малки детайли не помагат за разликата, която търсим. Първото, което споменах за досъдебното производство през 2019, мисля, че беше отразено в медиите. Има такова, мисля, че е Специализираната прокуратура и моля отговорните институции да се сезират и да видят дали наистина е така. Прочетох, видях, чух за съмненията за уговорен мач. Явно има черно тото и в крайна сметка въпросните мачове трябва да бъдат разследвани. Министърът каза това, което знае, и чакаме сега да видим дали ще има резултати“, продължи бившият нападател на Манчестър Юнайтед.

„Ние сме длъжни да поискаме оставката на база тези предоставени факти, които вече се натрупват като много големи посегателства срещу футбола за лично благо. Ако използваме думата „протест“, това, което правим в момента, също е форма на протест. Надявам се все повече хора, които са сигурно 90% от футболната общественост, особено след тези доказателства за връзки на сегашния президент с човек от черното тото. Всеки клуб, фен, може да изрази своя протест по всякакъв начин. Ние изнасяме тази информация, тъй като тя достигна до моя екип, след това ще се обърнем и към Специализираната прокуратура. Тук става въпрос за сериозни нарушения, които вредят на българския футбол, за който всички милеем. Давам пример с президента на Германския футболен съюз – поради съмнения, че получил скъп часовник, подаде оставка, а тук говорим за много по-мащабни неща. Ясно ми е, че с това, което се случва в държавата, футболът е последен приоритет, но за нас, за Вас, е важен. Започваме точно от този момент, за да може да има решителни действия срещу тази корупция – резултатите са видни, стигаме до мача с Грузия. Това е мръсната страна на футбола, не ми прави никакво удоволствие – това не е начинът, но сме доведени до този момент от хора, които трябва да разберат, че е настъпил моментът за промяна. Това е тъмната страна на футбола, за съжаление“, каза още Бербатов.


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com