Волейболистите започват днес битката за Токио

Националите излизат срещу Франция на старта на олимпийската квалификация в Берлин

Волейболистите започват днес битката за Токио | StandartNews.com

Волейболните ни национали стартират днес в първата си битка от олимпийската квалификация за Токио 2020. В Берлин волейболистите на Силвано Пранди излизат срещу Франция в първия си мач от Група В. Срещата е от 18:00 часа в легендарната "Макс Шмелинг Хале" в германската столица.

Играчите на Силвано Пранди изпуснаха страхотна възможност вече да са спечелили виза за Токио 2020, след като миналото лято бяха на точка от страхотна победа с 3:0 над олимпийския шампион Бразилия на квалификацията във Варна, но в крайна сметка загубиха с 2:3.

България ще бъде в почти същия си състав както на европейското първенство преди малко повече от три месеца. Благодарение на усилията на Любо Ганев, който от няколко седмици е съвместно начело на БФВ заедно с Данчо Лазаров, в състава се завърна опитния разпределител Георги Братоев. За нещастие плеймейкърът се контузи в първата контрола на България срещу Египет на 31 декември, броени дни пред олимпийската квалификация, и отпадна от групата от 14 играчи за Берлин. 

Въпреки това, в тима цари настроение и позитивизъм, като всички вярват в шансовете за класиране. Капитанът на България Виктор Йосифов заяви преди началото на турнира, че ще бъде тежко, но са в добро състояние и ще дадат най-доброто от себе си, за да спечелят квалификацията и квотата за Токио 2020.

От друга страна Франция също не успя да спечели виза за Игрите на междуконтиненталните квалификационни турнири през август миналата година, след като бяха в една група със световния шампион Полша и Словения. След това, "петлите" останаха едва 4-и на Евроволей 2019, на което бяха домакините. 

През последните дни тимът беше "разкъсван" от скандали, като диагоналът Стефан Бойер отказа да играе заради конфликт с другата звезда Ървин Нгапет. Независимо от това, Франция стартира перфектно на квалификацията в Берлин, като вчера не остави шанс, взе реванш и удари категорично европейския шампион Сърбия с 3:0 гейма в първия мач от групата.

Една евентуална победа над Франция "ще даде криле" на България и още повече ще вдигне увереността им преди останалите мачове срещу Сърбия и Нидерландия. При успех за "петлите" пък, те на практика ще се класират за полуфиналите на квалификацията и ще продължат да мечтаят за олимпийска виза.

Вероятни състави:

България - Франция 

Мач от Група В на европейската олимпийска квалификация, Берлин, "Макс Шмелинг Хале"
Начало: 18:00 часа

България: Георги Сеганов, Цветан Соколов, Тодор Скримов, Мартин Атанасов, Виктор Йосифов, Алекс Грозданов - Теодор Салпаров-либеро

Резерви: Добромир Димитров, Велизар Чернокожев, Николай Пенчев, Розалин Пенчев, Светослав Гоцев, Теодор Тодоров, Петър Каракашев-либеро

Старши треньор: Силвано Пранди

Франция: Бенжамен Тонюти, Жан Патри, Ървин Нгапет, Кевин Тили, Никола Льо Гоф, Бартелеми Шинениезе - Женя Гребенников-либеро

Резерви: Антоан Бризар, Жулиен Винкелмюлер, Жулиен Линеел, Ясин Луати, Тимоте Карле, Кевин Льо Ру, Дарил Бултор,

Старши треньор: Лоран Тили

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай