Варненци в първия по рода си „Ритнитоп фест“

Варненци в първия по рода си „Ритнитоп фест“ | StandartNews.com

Морската градина във Варна се превърна в арена за първия по рода си „Ритнитоп фест". Събитието е част от програмата на най-големия и вълнуващ футболен турнир за любители у нас - Фен Купа 2016. Основен акцент на уникалния фест беше възстановка на първия футболен мач, изигран в България на 14 май 1894г.

Стотици варненци отдадоха почит към появата на най-обичания спорт у нас и се включиха във възстановката и забавните старовремски активации, които се проведоха около футболния терен. Сред позабравените предизвикателства бяха игра на сляпа баба, надбягване с чували и скачане на въже. Посетителите имаха възможност да си направят и уникална винтидж фотография за спомен, заснета пред специален декор с автентичен реквизит от края на XIX век. Всички участници останаха много доволни и си тръгнаха с над 1000 поощрителни награди като винтидж топки, фланелки, бирени чаши и студена Каменица.

Радостта на народа Божидар Искренов влезе в ролята на Жорж дьо Режибюс – „вносителят" на футбола в България. Искренов беше съдия и координатор на възстановките и, заедно с култовия водещ Добри Атанасов, разказa на участниците как се появил футболът у нас. Историята гласи, че швейцарският физкултурник Режибюс е поканен в България от тогавашния министър на образованието Георги Живков, за да помогне в развитието на спорта у нас. Един ден швейцарецът построил импровизирано футболно игрище и организирал първата среща на нашенци с най-популярния спорт в света.

Следващата спирка от програмата на Фен Купа 2016 е комплекс „Спортна София", в столичния квартал „Зона Б5", на 21 май (събота). Там, за първи път в България, ще се проведе международен турнир по аматьорски футбол. Националните шампиони от миналогодишното издание на Фен Купа „Каталунците Кирчево" ще бранят честта на родината в среща с отборите на Румъния, Хърватска и Черна гора, също национални шампиони в любителски турнири по футбол от другите страни участнички. Патрон на събитието е легендата Христо Стоичков, който ще връчи купата на победителите. Турнирът стартира в 10:30ч. и ще продължи до късно следобед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай