В Япония оптимисти за олимпиадата

Подготовката за игрите върви по план, заяви премиерът Шиндзо Абе

В Япония оптимисти за олимпиадата | StandartNews.com

Глобалната епидемия от коронавирус поставя на изпитание провеждането на най-големия спортен форум на планетата, който трябва да започне на 24 юли. 32-ите олимпийски игри са насрочени в периода 24 юли – 9 август 2020 в японската столица Токио.

Японският министър-председател Шинзо Абе направи изявление на 14 март, че Япония е готова за провеждане на игрите, но финалното решение за това е на Международния олимпийски комитет. Олимпийският огън бе запален в Олимпия, Гърция на традиционната церемония, но без зрители. Обиколката на огъня в Гърция бе отменена, но той ще пристигне в Япония на 26 март.

Какво е положението в страната домакин. Япония досега има 1400 потвърдени случая на коранавирус, а 28 от тях са с фатален край.

Стартът местните първенства по футбол, бейзбол и ръгби 7 вече бяха отменени. За първи път в историята турнира по сумо в Осака бе проведен без публика.

Членът на МОК Дик Паунд сподели, че ако игрите се отложат това ще бъде обявено в края на месец май.

Цената за отлагане на олимпийските игри ще бъде много голяма. Предполага се, че игри ще струват 25 милиарда долара, като част от тази сума вече е инвестирана в инфраструктура. Ако събитието не се проведе организаторите ще спестят повече от милиард за мерки за сигурност.

Големите губещи ще бъдат МОК и местният организационен комитет, въпреки, че те имат застраховки за такъв сценарии. Друг голям губещ ще бъде туристическият бизнес в Токио, който вече страда от коронавируса. Големите губещи ще бъдат и спортистите, за които олимпийските игри са най-важният момент в спортните им кариери. Хиляди часове на тренировки и себеотдаване ще бъдат пропиляни. Някои ще пропуснат възможноста да станат олимпийски шампиони или медалисти, а след това да получат и дивиденти от спонсорите или държавите, които представляват.

Засега сигурни олимпийски квоти имат две български атлетки – Ивет Лалова-Колио (100 м и 200 м), която се готви за петите си олимпийски игри и най-добре представилата българска спортиска на олимпийските игри в Рио 2016 – Мирела Демирева, която взе сребърен медал в скока на височина в бразилския мегаполис преди 4 години.

Дали те и останалите български атлети с амбиции за Токио 2020 ще имат възможност да участва в 32-ите олимпийски игри зависи от това дали светът ще се справи с епидемията от един вирус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай