Унгария направи първата сензация на Евро 2020

Спъна Франция, 60 000 решат на стадиона в Будапеща

Унгария направи първата сензация на  Евро 2020 | StandartNews.com

Най-голямата сензация на Евро 2020 вече е факт. Пълният аутсайдер в "Групата на смъртта" Унгария успя да спре Франция, а световният шампион направи първа грешна стъпка след като завърши 1:1 в Будапеща.

Адската атмосфера с над 60 хиляди зрители на “Пушкаш Арена” бе по вкуса на домакините, които поведоха в резултата във втората минута на добавеното време на първата част след гол на Атила Фиола.

След почивката Усман Дембеле удари греда, а Антоан Гризман все пак реализира в 66-та минута. Това бе 7-ми гол на Гризман на европейски финали, а повече от него имат единствено Мишел Платини (9) и Кристиано Роналдо (11). В крайна сметка французите не успяха да смълчат трибуните и направиха битката в Група F много интересна.

За момента “петлите” имат 4 точки, пред Португалия с 3, Унгария с 1 и Германия с 0.

Срещата в Мюнхен, къдзето Бундестима посреща Португалия може да промени коренно ситуацията в групата.

Унгарците започнаха силно срещата, но постепенно “петлите” поеха контрола и през първото полувреме надиграха тотално съперника си. Липсваше само качествен завършващ удар и съответно гол.

Момчетата на Дидие Дешан създадоха много положения през първите 45 минути, като още в 14-та минута Антоан Гризман се отчете с голям пропуск. Карим Бензема стреля от границата на наказателното поле, но топката бе избита от Гулачи. Тя попадна на крака на Гризман, който опита да реализира на опразнената врата. Гулачи обаче показа впечатляващ рефлекс и отрази отново.  

Само три минути по-късно сериозен пропуск направи и Килиан Мбапе. Бързоногият нападател получи хубаво центриране от Люка Дин от лявото крило и останал непокрит на метри от вратата стреля с глава, но покрай гредата. Малко след това Мбапе опита отново късмета си след удар с глава, но този път прати топката над вратата.

В 31-та минута уникален пропуск направи и Карим Бензема. При страхотно изградено постепенно нападение Мбапе пусна с пета към Бензема, който от десетина метра фронтално срещу вратата опита удар от въздуха. Петер Гулачи “замръзна” на място, но видя как топката мина на сантиметри от страничната греда.

До края на полувремето “петлите” опитаха всичко, за да реализират, но Мбапе и Погба отправиха неточни удари. Така се стигна до втората минута на продължението на първата част, когато Атила Фиола “взриви” трибуните на “Пушкаш Арена”. Левият халф-бек на Унгария проби по крилото, влезе в наказателното поле, освободи си позиция за удар с десния крак и насочи неспасяемо топката в близкия ъгъл - 1:0 за Унгария!

Франция натисна сериозно в началото на второто полувреме, но на моменти се усещаха нерви в действията на “петлите”. Дидие Дешан реши да промени схемата на игра, като замени Адриен Рабио с Усман Дембеле. Последният можеше да постави отпечатъка си върху мача с едно от първите си докосвания. В 59-та минута Дембеле проби в наказателното поле и стреля мощно към врата, но имаше нещастието да види как топката се отклонява в гредата.

В 66-та минута все пак Франция изравни. Една изритана топка бе догонена от Мбапе, който след това центрира остро в наказателното поле на “маджарите”. Вили Орбан успя да отклони топката, но само я заложи на Антоан Гризман. Нападателят нямаше как да сбърка на метри от вратата и с лекота направи 1:1.

До края на мача Франция натисна, а Дешан опита да разнообрази играта с влизането на Корентен Толисо и Оливие Жиру. Домакините пък предимно се бранеха и чакаха шанса си на контраатака. В 82-та минута Мбапе се отчете с нов пропуск. Нападателят на Франция бе изпуснат в наказателното поле на Унгария, стреля мощно в близкия горен ъгъл, но там Петер Гулачи впечатли с поредното си спасяване.

Малко след това капитанът на “маджарите” спаси и далечен удар на Толисо. В заключителните секунди пък Варан бе оставен непокрит в наказателното поле на домакините, но стреля с глава покрай вратата.

Унгария - Франция 1:11:0 Атила Фиола 45’+21:1 Антоан Гризман 66’

Унгария: Гулачи, Атила Салай, Фиола, Орбан, Ботка, Него, Наги, Шефер (75 - Чери), Клайнхайслер (84 - Ловренчич), Адам Салай (27 - Николич), Шалай

Франция: Лорис, Павар, Кимпембе, Варан, Дин, Канте, Рабио (57 - Дембеле), Погба (76 - Толисо), Гризман, Мбапе, Бензема (76 - Жиру)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай