УЕФА с трогателен ход след земетресенията

Над 33 000 души са загинали след бедствието в Южна Турция и Северна Сирия

УЕФА с трогателен ход след земетресенията | StandartNews.com

Европейската футболна асоциация (УЕФА) потвърди въвеждането на минута мълчание във всeки от мачовете в клубните турнири тази седмица в знак на уважение към жертвите на земетресенията в Турция и Сирия. Над 33 000 души са загинали след земетресения с висок магнитуд в началото на миналата седмица, ударили Южна Турция и Северна Сирия. Според Агенцията за подпомагане на бежанците, която работи на място от името на ООН, броят на жертвите ще се удвои до края на спасителните операции.

Точно преди първия елиминационен кръг в трите турнира на УЕФА потвърди намерението си да отдаде почит към жертвите, за да окаже морална подкрепа и на семействата на жертвите, и към властите в съответните държави. Едноминутното мълчание се въвежда и в Шампионската лига, и в Лига Европа, и в Лигата на конференциите, докато в същото време ще бъдат изнесени на терена банер с посланието "Ние сме заедно с вас" на турски и арабски език.

УЕФА обяви още, че черните ленти на ръкавите могат да бъдат носени както от отборите, така и от съдиите, но според собствена преценка.

Миналата седмица Европейската футболна централа потвърди, че ще дари 150 хиляди евро на Турската федерация по футбол (ТФФ), както и допълнителни 50 хиляди на Организациите "Бониян" и "Таифи", подпомагащи пострадалите от природното бедствие, предаде БНР.

Шампионът на Турция "Трабзонспор" е единствен представител на тази страна, който ще играе в Европа през седмицата. Тимът от черноморското пристанище приема "Базел" в първи мач от турнира Лига на конференциите. "Истанбул Башакшехир" и "Сивасспор" се класираха директно за осминафиналите като победители в групите си в Лига Европа.

Заради опустошителното земетресение два състава вече напуснаха турската Суперлига. Това са "Хатайспор" и ФК "Газиантеп".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай