Тъжно. Отиде си легендарен олимпийски шампион

Печели златен медал на Олимпийските игри през 1968 г.

Тъжно. Отиде си легендарен олимпийски шампион | StandartNews.com

Почина легендарният атлет и олимпийски медалист Дик Фосбъри, съобщават световните агенции, цитирани от БГНЕС.

Фосбъри, който почина на 12 март, е американски състезател по скок на височина. Той е смятан за един от най-влиятелните атлети в историята на леката атлетика. Печели златен медал на Олимпийските игри през 1968 г.

Преди появата на Фосбъри състезателите по скок на височина обикновено се опитват да преодолеят летвата, използвайки техниката "разпъване", при която те се изправят с лице напред, докато се опитват да завъртят тялото си по средата на скока над летвата, предаде АФП.

Фосбъри обаче преобръща общоприетите схващания с новия си подход, който става безсмъртен като техниката "Фосбъри" и до днес остава стандарт, използван от елитните състезатели по скок на височина. Това е и техниката, която Стефка Костадинова използва, когато поставя световния рекорд от 2,09 m на Световното първенство в Рим през 1987 година, който все още не е подобрен.

През 2010 г. Стефка Костадинова и Дик Фосбъри се срещнаха на олимпийските зимни игри във Ванкувър.

Вместо да атакува летвата с глава, високият 193 см. Фосбъри прави дъга към летвата при разбега си, след което тръгва назад и "прескача" летвата. Възползвайки се от повдигнатите и по-меките места за приземяване по това време, той захожда към летвата с рамената напред, огъвайки гърба си и падайки по начин, който иначе би му счупил врата при старите настилки за приземяване от дървени стърготини. Скоро след това неговата техника започва да доминира на международните състезания по висок скок.

"Малцина атлети в историята са изпълнявали задачата си така уникално, както Дик Фосбъри", пише през 1980 г. бившият американски треньор по скок на височина Джон Тансли.

Фосбъри започва да експериментира с нови начини за скок на височина още в училище, но новият му подход за първи път привлича вниманието на световната общественост през 1968 г.

Победата на университетското първенство на САЩ е последвана от победа на олимпийските изпитания в Лос Анджелис.

На Олимпийските игри в Мексико Сити Фосбъри печели златния медал, след като преодолява височина от 2,24 м с третия си скок - нов олимпийски рекорд и рекорд на САЩ - и изпреварва съотборника си Ед Карутърс, а Валентин Гаврилов от Съветския съюз взема бронза. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай