Непалец: Алпинистите бяха адски изморени

Тялото на Скатов вече е в болницата в Скарду

Непалец: Алпинистите бяха адски изморени | StandartNews.com

Тялото на българският алпинист Атанас Скатов беше транспортирано в болница в пакистанския град Скарду от военен хеликоптер. По-рано днес българинът загина при падане под връх К2 (8611м).

Това потвърдиха за БНР от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място, както и от непалската агенция - организатор. 

Скатов и още 20 души се изкачиха вчера до Лагер 3, който е на около 7300 метра височина. От там същата нощ трябваше да започне щурмът. Рано тази сутрин обаче от непалската фирма - организатор на експедицията, съобщиха, че атаката се прекратява, а участниците започват да слизат към Базовия лагер. 

"Те бяха бавни, уморени, беше много студено. Някои се опитаха да се изкачат и над Лагер 3 снощи, но не успяха. Това все пак е К2 през зимата, изкачването е много трудно. Беше лично решение на всеки участник, според физическото и психическото състояние на всеки, но и общо решение на групата. Имаха опасения, че няма да има достатъчно време да осъществят атаката, защото прозорецът от подходящо време беше малък - да изкачат върха и после да успеят да слязат до някой от лагерите. Така че, това беше решение на цялата група" - разказа пред БНР Канишур Гургей, мениджър в непалската агенция Seven Summit Treks. 

Той подчерта, че причината за трагичния инцидент не е в здравината на въжетата. Парапетите са били изправни и вероятно българинът се е изпуснал от тях. 

"Вярвам, че застрахователната компания ще плати за тази спасителна операция. Шерпите, а и пакистанската армия свършиха много добра работа" - добави непалецът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай