Ценов задмина олимпийски шампион в Доха

Ценов задмина олимпийски шампион в Доха | StandartNews.com

Националът по лека атлетика Митко Ценов се класира на престижното десето място в първия си старт за годината от Диамантената лига. На стадиона в Доха той финишира за 8:21.34 мин на 3000 м стипълчейз. Освен доброто постижение – съвсем близо до рекорда му на България от 8:20.87 мин, българинът записа и първата си победа над олимпийския и четирикратен световен шампион в дисциплината Езекиел Кембой (Кен). Кениецът се нареди едва дванадесети с време от 8:31. 18 мин.

Победата грабна Консеслус Кипруто (кен) – 8:05.13 мин – най-добро постижение в света за сезона. Негови подгалсници станаха Джейръс Биреч (Кен) – 8:08.28 мин, и Абрахам Кибиут (Кен) – 8:09.25 мин. Ценов беше единственият не-африканец в бягането, като преди него завършиха само атлети на Кения и Бурунди. Той пристигна в Доха директно от Кения, където проведе няколкомесечна подготовка с най-големите звезди на бяганията в света.

„Доволен съм до някъде от резултата, но можех поне с 3-4 секунди отдолу. Просто е прекалено топло и задушно в Доха, коментира пред BGathletic.com Ценов. - Чувствах се свеж, но дишах твърде тежко, с глас си поемах въздух. Но за първи старт съм доволен. Бях само един бял между африканците. Те вече са ми тренировъчни партньори. Ние сме си като братя с тях. След бягането всички групово разпуснахме. И те казаха, че им е тежко, чувстват се свежи, но не могат да бягат. 31 градуса с 60% влажност е." За него това бе второто участие в Диамантената лига след петата му позиция в Стокхолм през миналото лято.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай