Топалов гост на Аржентина - Бразилия

Топалов гост на Аржентина - Бразилия | StandartNews.com

Крием шахматните дъски от щерката, разкри Веселин

Най-добрият ни шахматист Веселин Топалов разкри, че ще бъде гост във ВИП ложата на голямото футболно дерби между Аржентина и Бразилия. Двата тима играят световна квалификация в Буенос Айрес на 9 ноември. По това време Топалов ще бъде на посещение в страната на Диего Марадона по проект за развиването на шахмата. "Поканили са ни. Дано стане. По принцип обичам да гледам футбол по телевизията, но такива мачове не са за изпускане. Бих гледал на живо и "Барса" - "Реал" някой ден. Но нямам пристрастия", разкри Топалов на брифинг в София. Той бе по повод последвалия благотворителен сеанс с 25 родни таланта в шаха. В "Пресклуб България" бяха наредени дъските и Веселин показа умения. Ще се организира и благотворителен търг, на който ще бъдат разиграни някои от ценните отличия на гросмайстора. Набраните средства ще отидат за развитието на шахмата при децата у нас.

Топалов разкри, че той и съпругата му крият шахматните дъски от дъщеря им Лаура. "Няма фигури. Играли сме с нея, но тя няма търпението да се задържи повече време пред дъската. Като порасне, ще я науча, но не искам задължително да се занимава с шахмат", добави Топалов.

Данаилов: Тепърва ще се борим с Карлсен

Президентът на родната шахматна федерация Силвио Данаилов пожела успех на Веско Топалов в предстоящия Турнир на претендентите. Русенецът ще участва с още 7 гросмайстори, които ще излъчат съперник за трона на световния шампион Магнус Карлсен. "В обновената ранглиста Топалов вече е втори, което е страхотен успех. Първи естествено е Карлсен, но тепърва ще се борим с него", надява се Силвио. "Все още очакваме страната домакин на Турнира на претендентите. Той ще се проведе през март догодина. Не знам дали това ще е Русия. А следващия ноември ще е мачът за световната титла", добави Данаилов. Той коментира и непрекъснатите нападки към родната шахматна федерация. "Ние сме най-проверявани. И мога да кажа, че всичко при нас е нормално. Работим", коментира Данаилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай