Четвъртък,

Свиват разходите за олимпиадата в Токио

От: Пламен Вълков -
Свиват разходите за олимпиадата в Токио
A
A
A

Оргкомът на летните олимпийски игри в Токио догодина представи план за опростяване на състезателния формат пред Международния олимпийски комитет (МОК), с което се очаква да бъдат спестени около 30 милиарда йени (284 милиона долара). Това обяви на пресконференция генералният секретар на комитета на Токио 2020 Тоширо Муто.

Той се надява японската столица да даде пример за организиране на спортни събития в "ерата след коронавируса".

„В допълнение към 30-те милиарда йени, които сме определили, ние също така възнамеряваме да проучим допълнително възможността за намаляване на разходите" каза Муто.

Председателят на организационния комитет за Токио 2020 Йоширо Мори заяви, че бившият японски премиер Шиндзо Абе ще стане почетен главен съветник на комитета.

Планът се състои от 52 точки. Става въпрос по-специално за намаляване присъствието на длъжностни лица от чуждестранни делегации и МОК на игрите с 10-15 процента, на броя на транспортните услуги и офис площите на местните организатори. Очаква се също да се намалят разходите чрез по-икономично осветление на спортните съоръжения.

Не се предвиждат съкращения за броя на спортовете или броя на състезателите.

Организаторите обаче все още не са направили оценка на допълнителни разходи, свързани с отлагането на най-голямото спортно събитие. Някои експерти казват, че отлагането може да струва на Япония около 640 милиарда йени (6 милиарда долара).

Олимпийските игри в Токио трябваше да се проведат от 24 юли до 9 август тази година, но заради пандемията от коронавирус бяха отложени за 23 юли - 8 август 2021 година.

През юни организационният комитет официално се застъпи за опростяване на формата на състезанието за следващата година. Предвижда се те да бъдат организирани на базата на три основни принципа: осигуряване на безопасна среда, минимизиране на разходите и опростяване на формата на игрите.


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички