Стадион "Пловдив" става изцяло футболен

Промяната е заради очакваната балканска кандидатура за Мондиал 2030

Стадион "Пловдив" става изцяло футболен | StandartNews.com

Градският стадион "Пловдив“ ще бъде изцяло футболен, няма да има лекоатлетическа писта и ще бъде с капацитет от 40 000 места, съобщи marica.bg след пресконференцията на кмета на града Иван Тотев. Промяната се предприема заради очакваната кандидатура на България за домакинства на две овропейски пред  2028 и  2032 година и на световното  през 2030 година.

"Имаме задание, което e на база 11-степенната програма на архитект Валентин Маринов. В момента трябва да вземем едно управленско решение в Община Пловдив. Миналата седмица имах среща с премиера и спортния министър. По изискванията на УЕФА и ФИФА стадиони, които могат да домакинстват на европейски и световни първенства, са чисто футболни стадиони. Това означава, че в сегашния вариант на Етап 1 с възстановяване на пистата, ще елиминираме Пловдив от бъдещи световни и европейски първенства.

Затова се насочваме към изменение на заданието на Етап 1 стадион "Пловдив“ да е без лекоатлетическа писта и да се превърне изцяло във футболен стадион. Това означава, че ще има ново задание за отделен лекоатлетически стадион, което ще е допълнителна инвестиция. Това е причината да забавим процедурата за стадион "Пловдив“. Ние няма да чакаме държавата – ние ще започнем, а държавата ще го дофинансира“, каза още Иван Тотев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай