Състезатели от 28 държави стартират в юбилейната 70-ата Международна колоездачна обиколка на България

Стартът на обиколката ще бъде даден на 26-ти август пред храм-паметник "Александър Невски"

Състезатели от 28 държави стартират в юбилейната 70-ата Международна колоездачна обиколка на България | StandartNews.com

Българска федерация колоездене (БФК) и ДЗИ обявиха детайли относно 70-aта колоездачна обиколка, четвъртото най-старо шосейно състезание в Европа, което заедно възобновиха преди четири години.  

Стартът на обиколката ще бъде даден на 26-ти август пред храм-паметник "Александър Невски", където състезатели от 28 държави, организирани в 21 отбора, ще преминат 1 км пролог, за да бъдат излъчени носителите на четирите лидерски фланелки.

„От името на всички състезатели, треньори и деятели, бих искал да благодаря на ДЗИ за доверието, което има в нас и в нашия спорт. Съвместните усилия, които полагаме в последните години ни се отблагодаряват и смело мога да заявя, че заедно върнахме имиджа на българското колоездене“, заяви председателят на Българска федерация колоездене (БФК) Драгомир Кузов.

„Заставам отново пред вас, за да споделя своята удовлетвореност от това солидно партньорство, което имаме с БФК. За всички нас в ДЗИ, колоезденето е кауза, която ние виждаме не само в обхвата на професионалните състезания. То има далеч по-широк обхват. Колкото повече пропагандираме колоезденето, като начин на живот и колкото повече деца привлечем към него, толкова по-добре.

Изключително щастлив съм, че в част от градовете, през които ще мине обиколката, ще бъдат организирани и състезания за деца. Нека заедно променим навиците си и начина си на живот, като започнем да се придвижваме с велосипеди. Това ще ни реши много проблеми. 

Пожелавам здраве, сила и воля за победа на всички участници. Вярвам че за пореден път етапите на обиколката ще преминат в дух на спортсменство и приятелство“ – сподели Коста Чолаков, председател на УС и главен изпълнителен директор на ДЗИ.

Юбилейната 70-та колоездачна обиколка на България ще се проведе в шест последователни дни, като след пролога в София предстоят пет етапа. Първият ще бъде разделен на два полуетапа – София - Пирдоп (70,2 км) и Пирдоп - Троян (88,9 км). Следващият ден колоната потегля за Казанлък, като ще измине разстоянието от 108,3 км. На 29-ти август предстои най-дългият етап в тазгодишното издание – Казанлък - Бургас (190,53 км). Четвъртият етап отвежда състезателите от Бургас до Сливен (114,0 км), а финалът за първи път в историята на Обиколката на България ще бъде в Шумен на 31-ви август.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай