Спортист №1 на България с положителна допинг проба

Спортист №1 на България с положителна допинг проба | StandartNews.com

Българският спорт е на път да се забърка в страхотна каша. Оказа се, че спортист номер 1 на България за 2015 година Габриела Петрова е взимала допинг. Състезателката по троен скок е дала положителна допинг проба за популярното в последно време вещество мелдоний. Именно с него на 7 март изгърмя една от най-титулуваните спортистки на нашето време - Мария Шарапова.

Европейската вицешампионка в зала от Прага миналата година и нейният треньор са се отказали от отварянето на "Б" пробата. Той и Габи, която стана 4-та на световното първенство в Пекин миналото лято, са заявили, че са спрели да ползват препарата още в края на октомври 2015 г. Въпреки това в организма на 23-годишната лекоатлетка са намерени следи от него над допустимите норми. Ясно е, че защитната теза на Габи ще бъде основана на факта, че препаратът е останал в организма й много след като тя е спряла да го употребява. За съжаление може да се очаква заловените спортисти, включително Петрова, да бъдат санкционирани така, че да не могат да участват на олимпийските игри в Рио де Жанейро през август. Самата Габи вече покри норматива. Мениджърката на атлетката Веница Атанасова потвърди лошата новина. "Габриела не е със спрени състезателни права. Дори не сме обвинени в нищо, просто ни поискаха обяснение. Вече отказахме отварянето на "Б" пробата. Положителният тест бе установен в Кьолнската лаборатория и ние знаем, че няма как да има разминаване", заяви Атанасова и потвърди, че Габи е употребявала "Милдронат" до края на миналата година. "Все още очакваме отговор от WADA, тъй като дори там не са сигурни, че препаратът трябва да е в забранителния списък", заяви още Атанасова.

Федерацията по лека атлетика не даде коментар по темата, тъй като няма право. "В момента нямаме спортист със спрени права. Ако случаят се разследва от международната федерация разследват случая, то ние нямаме право на коментар", заяви шефът Добромир Карамаринов. От спортното министерство също няма право на коментар.

Очаква се в 12 часа утре Габи да даде специален брифинг по темата и да внесе повече яснота.

УАДА съвсем се оплете за веществото

Ситуацията със забраненото вещество мелдоний става все по-объркана. Руският министър на спорта Виталий Мутко разкри, че в отговор на запитване до УАДА дали има изследвания колко време това вещество оставя следи в организма, отговорът е отрицателен. Това веднага породи доста въпроси. Включително и - ще бъдат ли оневинени Габи Петрова, Мария Шарапова и останалите хванати през 2016-а спортисти. "Ситуацията е много политизирана и е необходимо да се успокоят нещата. Съгласен съм, че атлетът трябва да бъде наказан справедливо, но сега се оказва, че те са използвали този препарат, когато той бе позволен. УАДА каза, че изследвания по този въпрос не са правени и няма яснота колко време пробите дават положителен тест за мелдоний", шокира Мутко.

Какво е мелдоний

"Милдронат" e търговското име на мелдония. Той се ползва предимно в държавите от бившия Съветски съюз. Веществото е създадено в Латвия през 70-те години на миналия век. Специалистите твърдят, че то помага за по-голямата издръжливост и по-бързото възстановяване на спортистите. Милдронатът разширява кръвоносните съдове. В условия на интензивни упражнения веществото балансира наличието на кислород в тъканите и неговата доставка. Предотвратява от натрупване на токсини в клетките и тъканите, като ги защитава от увреждане. Милдронатът стимулира обменните процеси, повишава ефективността (психическа и физическа), активира хуморален и клетъчен имунитет. В исхемичните тъкани (миокардът, ретината и мозъкът) препаратът преразпределя притока на кръв към тях.

Използване в комплексното лечение на:
- хронична сърдечна недостатъчност
- исхемична болест на сърцето (инфаркт на миокарда, ангина пекторис)
- дисхормонална кардиомиопатия
- хронични и остри заболявания на мозъчното кръвообращение

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай