Спортът и лидерите: играчка-плачка

Обама пука устна под баскетболния кош, Путин с травма на гърба от джудо

Спортът и лидерите: играчка-плачка | StandartNews.com

Човек и велик лидер да стане, спортът си му остава неустоимо хоби, ако си го е имал, преди да стигне върха. И съответно не е застрахован от евентуални инциденти, независимо колко майсторски го умее, независимо дали се спуска по снежни склонове, върти педали, прави три точки след борба за топката на баскетболното игрище или премята хора на тепиха. Богатството и властта нямат значение - пред спорта всички са равни, независимо дали могат да си позволят най-скъпия курорт или най-добрата екипировка.

Последния пример за това е случая с канцлера на Германия, Ангела Меркел, която спука кост в областта на таза при ски бягане в Швейцария и това й разбърка до голяма степен служебната програма, оставяйки я през повечето време да се възстановява вкъщи.

Тя се отърва сравнително леко, за разлика от някои други нейни "колеги" по ски. Като легендата Михаел Шумахер, например, който повече от седмица се бори за живота си в болница в Гренобъл.

Холандският принц Йохан Фрисо нямаше такъв късмет. Той почина през август миналата година, след като месеци лежа в кома след тежък инцидент със ски. През февруари 2012 г. той падна и удари главата си в Австрия. Година и половина лежа в безсъзнание, докато организмът му не издържа и той почина на 44 г.

През февруари друг принц, само че белгийски - Лорен, пострада сериозно през февруари 2013 г. при ски инцидент в Австрия. Той се възстанови след седмици в болница, но фамилията му отказа да даде подробности.

Норвежката принцеса Мете-Марит също като Меркел пострада не при спускане, а при ски бягане. През март 2002 г. счупи глезен в Лилехамер по време на великденската ваканция.

Ските се оказват фатално занимание и за британската красавица и дъщеря на Ванеса Редгрейв. Тя почина през март 2009 г., след като пада тежко от ски на писта за начинаещи в Квебек и удари главата си. Наранен е мозъкът, но тя първоначално не забелязва. Няколко дни по-късно е приета в болница и там умира. 45-годишната Наташа бе съпруга на актьора Лиам Нийсън.

Племенникът на убития президент Джон Кенеди почина през януари 1998 г. само на 39 години също в ски инцидент. Той се пуска с висока скорост на писта в курорта Аспен, губи контрол върху ските и се удря смъртоносно в дърво.
Американският певец, актьор и депутат почина няколко дни след като падна от ски в Калифорния през януари 1998 г. Бившият съпруг на Шер решил да кара извън пистата и се блъснал в дърво. Трупът на 62-годишната звезда е открит часове по-късно.

На 1 януари 2009 г. един от най-силните политици на ХДС се блъсна със ските си в жена на пистата в Австрия. 41-годишната скиорка почина от раните си. Алтхаус изпадна в тежка депресия. Осъден е да плати обезщетение на семейството на жертвата. Излезе от политиката след този инцидент.

Друга видна личност - бившата съпруга на Пол Маккарни счупи рамо през 2011 г. при падане от ските.
Пак заради ските Арнолд Шварценегер трябваше да поеме с две седмици закъснение втория си мандат като губернатор на Калифорния и да положи клетва на патерици. През декември 2006 г. той счупи крак в курорта Сън Вали.

Раздаването в спорта, както се оказва, може да бъде болезнено и за почитателите на други дисциплини. Какъвто е случя например с американския президент Барак Обама, който е луд фен на баскетбола. Именно под коша обаче първият тъмнокож държавен глава на САЩ претърпява една от най-сериозните си травми в живота. В края на ноември 2010 г. Обама играе баскетбол с приятели, но получава жесток удар в лицето. Наложено е да бъде приет в болница, където лекарите правят 12 шева на горната му устна под местна упойка. Виновникът за инцидента - директорът на програма към Института на испаноезичната фракция в Конгреса Рей Десерега, си признава няколко часа след като информацията за травмата на Обама се появява в медиите.

Посланикът на САЩ в Москва - Майкъл Макфол, също си пати на баскетболната площадка. Инцидентът става точно 2 години след този с Обама. Макфол играе баскетбол с приятели и чупи палец. Контузията е излекувана след оперативна намеса.

Руският президент Владимир Путин пък получи през ноември 2012 г. травма на гръбнака при схватка докато тренира любимото си джудо. Заради инцидента, който така и не бе потвърден открито от Кремъл, бившият офицер от КГБ трябваше да отложи няколко визити в чужбина. А когато все пак отиде малко по-късно в Турция, журналисти видяха, че има проблеми при сядането на фотьойл и трябваше да разчита на помощта на турския си домакин. При следваща визита, този път в Германия, Путин трябваше да даде съвместна пресконференция с Ангела Меркел....седнали.

Президентът на Грузия - Михаил Саакашвили, който наскоро сдаде власта, преживява кошмарна контузия в началото на април миналата година. По време на визитата си в Турция запаленият колоездач не пропусна да направи ежедневната си тренировка. Саакашили обаче падна жестоко и чупи рамото си на три места. Откаран е в болница в Истанбул. Там бе поверен на един от най-добрите хирурзи - професор Мехмет Демирхан. Рамото е фиксирано с метални болтове, а лекарите правят 40 шефа на раната. Саакашвили лежи два дни в болницата, където е подложен на интензивен курс на терапия. Принуден е да отмени десетки срещи, а възстановяването му протича повече от месец.

Инцидент с колело претърпяа и друг известен политик - генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Това стана през 2011 г. край Брюксел. Расмусен счупи едната си ръка и отмени посещенията си в Прибалтика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай