Спонсори удрят по Катар

Спонсори удрят по Катар | StandartNews.com

Спипаха сметка с Е30 млн. на бивш шеф във ФИФА

Скандалът "Катар" се разрази с нова сила в неделя. "Сънди таймс" извади поредната си порция от разкрития за далаверите при избора на страната за домакин на Мондиал 2022. Медията разкри, че в кюпа е и Франц Бекенбауер, а федерацията на Тайланд се е продала за газ. Нещата обаче на спряха до тук. Два от най-големите спонсори на ФИФА "Адидас" и "Сони" скочиха срещу Катар. Те обявиха, че искат прозрачност при разследването и настояват проблемът да бъде решен колкото се може по-бързо. "Това не е добро нито за футбол, нито за ФИФА, нито за нейните партьори", гласи становището на "Адидас". Фирмата за спортни стоки и "Сони" носят годишна печалба от 180 млн. долара на централата в Цюрих, която едва ли ще иска да ги загуби. Според световните медии действията на двата гиганта е прецедент. За пръв път спонсори от такъв ранг вземат страна. "Индипендънт" пък обяви, че Катар ще остане с празни ръце, ако загуби шампионата. Страната няма право да обжалва решението в съда. Това е едно от правилата, под които се подписваш при подаването на документи за домакинство.

Компроматите стигнаха своя връх, след като стана ясно, че една от водещите фигури при избора на Катар има тайна сметка в Монако. Това е бившият шеф на ФИФА и бразилската федерация Рикардо Тейшейра. През 2012 година той подаде оставка по лични причини, след като за пръв път името му бе замесено в далаверата. Тейшейра е пътувал с частен самолет за Доха две седмици преди решителния вот за първенството. Освен това той продаде същата година правата на бразилския национален отбор за контроли на катарска фирма. Покрай тези посещения и сделки Тейшейра е успял да скъта 30 млн. евро в банка "Пеше", която е филиал на "Креди Матюел" в Монако. Шефът на "Барса" Сандро Росел пък е прибирал по същия начин пари от академията "Аспайър". Росел също е лобирал открито за Катар. Той обаче е бил по-скромен - 2,3 млн. евро.

Не е ясно колко е прибрал под масата Кайзер Франц. Той се е явил в Катар като консултант на немски фирми при газови и други сделки с катарското правителство. Бекенбауер обаче не е присъствал при подписването на договорите, а това е необичайно за "съветник" от такъв ранг. "Това са големи измами. Този, който стои зад тях, трябва да си го получи. Много пари са раздадени, трябва да се разбере кой и за какво ги е получил", скочи вечният враг на ФИФА Диего Марадона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай