Сряда,

Спас Русев: Няма опасност за лиценза на Левски

От: Стандарт -
Спас Русев: Няма опасност за лиценза на Левски
A
A
A

Досегашният собственик на Левски Спас Русев даде обширно интервю за Диема спорт няколко дни преди Васил Божков официално да обяви, че влиза в клуба. В него Русев говори за времето си в Левски и за неблагодарната дейност, каквато според него е да финансираш футболен клуб у нас. Бизнесменът изказа много интересни мнения като това, че според него един от големите проблеми на Левски са самите левскари.

"Разговаряли сме какво трябва да се направи за да бъде клубът финансово стабилен. Има пикове, но няма надграждане. Така е от времето, в което на футболния клуб се гледаше като на трофей. Той (Васил Божков) има опит, бил е президент на футболен клуб. Нямам идея откъде е изникнала тази идея за Христо Йовов. Няма логика. Ако това, което се тиражира, че Йовов, Иванков и Боримиров са собственици, а те самите са на работа в клуба. Кой ги уволнява? Говорим за неща, които нямат своето логично обяснение. Но въпреки всичко някой ги завърта", заяви Русев.

"В България има около 700 регистрирани професионални клуба. Може би само един от тях е финансово балансиран, само Лудогорец. Всички останали са губещи. Моделът е сбнъркан. Футболът е спорт, но той е забавление. Затова имаме нужда от инфраструктура. Сега когато ходя в Албания, в Тирана строят супер модерен стадион. Ние нямаме инфраструктура, нямаме посещаемост. Изключително малко приходи от телевизионни права. Как да се издържа един клуб? Едно от клишетата са, че произвеждаме таланти и после ги продаваме. В Хърватия го правят изключително добре. При нас няма такива традиции, има епизодични проблясъци. За клуб като Левски, който е под натиск непрекъснато да печели, това е доста труден процес. За заплатите питайте изпълнителния директор. Във футбола редовността на заплатите не е този елемент, който задължително се спазва всеки месец. Много често има забавяния, не само в България. При евентуална потенциална смяна на собственост забавянето на заплатите с един месец е абсолютно нормална практика."

Русев обаче е убеден, че в клуба няма опасност от фалит или изваждане от евротурнирите. "Не, категорично няма опасност. Смятам, че няма да се случи. Представата за Левски, когато се каже един от грандовете в българския футбол, по същия начин казваме за Реал Мадрид, че е един от грандовете на испанския футбол. Това води до очаквания. Коренно различна е ситуацията като се докосваш до действителността. Тя е свързана като цяло с футбола у нас", заяви Русев.

"В Левски в последната година и последните месеци непрекъснато се тресе в някакви интриги, които всъщност идват от левскарската общност. Не виждам откъде идва този блясък. Нещата са тежки, не са лесни, отбор като Левски винаги е под натиск от феновете да печели купи. Това те вкарва в едно състезание, в което Лудогорец вдигнаха нивото много високо. И ако ти искаш да си конкурентен, затова са необходими средства. Няма фенска маса, няма телевизионни права, спонсорите се броят на пръсти. Те също трябва да имат някакъв интерес към това спонсорство, да участват в нещо престижно и популярно. Какъв бизнес имам аз? По какъв начин го придобих този телеком? Вижте какво, в придобиването на всяко едно предприятие се ползват инструменти като кредити. Аз го придобих по една абсолютно прозрачна процедура. Няма нищо общо с българското правителство. Аз нямам нищо общо, за да може някой от правителството да ми се обади и да ме помоли за нещо", сподели Русев.

"Доколкото съм информиран, изпълнителният директор представи Дерменджиев. Аз съм убеден, имайки предвид опита на Павел Колев, че той е взел правилното решение. Аз бях информиран. В днешно време смятам, че хората трябва да бъдат информирани. В разговорите, които водех с Павел Колев, и в условията и принципите, които установявахме, едно от нещата, които искаше, беше да има абсолютната власт за решенията. Аз само мога да го подкрепя. Няма одит, има съвместна работа в момента между старото ръководство в лицето на Красимир Иванов и новия изпълнителен директор. Готов съм да се обзаложа, че ако се публикуват данните, Левски няма да е най-задлъжнелият клуб. На Павел Колев бе дадена цялата информация. Няма злонамереност." 

Спас Русев се върна и на друга дискутирана тема в миналото - опитът му да върне в клуба Станимир Стоилов и Наско Сираков, което се е провалило според него до голяма степен заради левскарската общественост.

"Аз направих опит да върна Мъри Стоилов, проведох няколко разговора с него, имахме няколко срещи и с Наско Сираков, за съжаление и феновете, и легендите като че ли някакси не са обединени в една мисъл и в една стратегия и една линия. Като че ли има разединение, продължавам да мисля, че един от основните проблеми на Левски са самите левскари. Има изключително голяма разлика между говоренето и носенето на отговорност. Влизането в клуба е носене на отговорност. Това е половин България. Всеки човек те спира и те пита, ти се чувстваш отговорен за тези хора. Отвън всеки знае. По тази логика Томислав Русев трябва да е перфектният директор на Левски, той всяка седмица прави перфектни анализи, но отново - има много голяма разлика между говоренето и носенето на отговорност." Стоилов имаше договор по това време в Казахстан и нямаше как да го прекъсне. Това е формалната страна. Неформалната - в крайна сметка това е негов избор."

"Не съм водил разговори сега, не мога да кажа. Със Сираков също не съм водил разговори вече близо година. Винаги съм искал той да бъде привлечен в клуба под някаква форма. Не може хора като Наско Сираков, Боби Михайлов и други легенди да бъдат освирквани като идват на стадиона. Там е тяхното място. Ако ние сме за Левски, сме заради тези легенди. Не може да се разделяме", завърши той.


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички