Софийският маратон с ефект върху туризма в столицата

Делегатът от ИААФ със суперлативи за проявата

Софийският маратон с ефект върху туризма в столицата | StandartNews.com

„Новото маратонско трасе ще има силен и бърз позитивен ефект в близките години върху туристическото развитие на българската столица. Това заяви днес техническия делегат на Международната атлетическа федерация Карлос Кардосо на среща с екипа, подготвящ многохилядното събитие. Организационният секретар на „София – европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев (вляво на снимката) запозна госта с новостите и подобренията в това издание на Wizz Air София маратон, след което инспектиращият премина на проверка по
целия маршрут.
Десетки елитни атлети от цял свят пристигат днес за да участват в WIZZ AIR София маратон 2019. Поредното, 36-о издание на едно от най-масовите в България спортни събития е насрочено за тази неделя, 13 октомври със старт-финал на площад Александър Батенберг. Ето и времената на отделните стартове в неделя от площад Батенберг:

9.30 Старт класически маратон 42.195 км
9.40 Старт 21 км
9.50 Старт 10 км
9.55 Масов старт

10.05 Старт онкоболни и параолимпикс

Най-бързите в класическия маратон се очакват да финишират около 11.40 ч., тяхното награждаване е от 12.30 ч., преди това, от 12.00 ч. е
предвидена богата забавна програма с участието на Орлин Павлов, Прия, Стефан Вълдобрев и др.
След окончателните заявки стана ясно, че само петима остават в битката за 20-хилядния джакпот. Големият бонус е предвиден за най-добро представяне (общо при мъжете и при жените) в трите маратона (Стара Загора, Варна и София) в една година чрез класиране по специална точкова система. За всеки старт отново се дават за първо място по 10 т., за второ по 8, за трето по 6 и т.н. до 1 точка за осмо място. При равенство в точките победител е записалият по-предни класирания, ако и по този показател има равенство джакпотът съответно се дели. Отпада досегашният минимум от 20 т. за спечелване на бонуса, но точки се получават само за резултати под 2.25 ч. при мъжете и под 2.45 ч. при жените. Организаторите вярват, че по този начин ще се стимулират по-класни постижения, което ще направи българските маратони още по-атрактивни и престижни.
Така в София тази неделя за джакпота ще могат да претендират: при мъжете Осеа Туей (Кения) 20 т, Ахмет Насеф (Италия) и Юсеф Сбаи (Мароко) с по 10 и Хамис Бакари (Мароко) с 8, докато при жените единствена с шанс е Рут Матебо (Кения), която е с 18 т. Останалите петима, които досега бяха си осигурили възможност да останат в битката за бонуса не пристигнаха в България, авно преценили, че нямат големи шансове. Интрига съществува и в това, дали Рут Матебо ще стане първата, печелила три поредни години джакпота, след като грабна големия бонус еднолично през 2017 и 2018 г.

Освен това в маратона ще участват още дузина елитни атлети с впечятляващи лични постижения. Кения ще е представена още при мъжете от Дънкан Коеч, Морис Мосима и Роно Кипнгетич. От Мароко идва още Хасан Лахуахи, от Еритреа е Мохамед Муса, а престижът на силната школа на Етиопия ще бъде защитаван от Лема Алемайеху и Мамо Гебрейоханес.

При жените в класическия маратон Рут Матебо ще срещне съпротива от сънародничките си Лагат Черуто, Бети Чепквони и Хилда Чебой. Кенийките обаче ще трябва да „усмирят“ двете представителки на Етиопия Шегае Хайелом и Водажо Шифероу.
На 21 км впечатлява заявката на кениеца Стенли Кипруто, а при жените отново ще видим „неостаряващата“ сръбкиня Оливера Йевтич. Сред чужденците на 10-километровата дистанция са се записали няколко силни стаери от Сърбия и Северна Македония.
Организатори на Софийския маратон са Столична община, Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Министерството на младежта и спорта, БОК, БФЛА. Наградният фонд е внушителните 63 000 лв., плюс 20 000 лв. джакпот. Победителите при мъжете и при жените в класическия маратон ще получат по 8000 лв., подгласниците им по 4000 лв., класиралите се на трето място по 3000 лв. и т. н. до 10-о място – 400 лв. Парични награди ще има за всички призьори до 6-о място на 21 км и на 10 км, както и за челната тройка при ветераните в маратонската дистанция. За четвърта поредна година е предвиден паричен бонус за най-бързите софиянци в
маратона. Парична награда от по 300 лв. ще получат финиширалите с най-добри времена мъж и жена, родени в София. Парични премии ще има и за медалистите в Държавното първенство, тъй като Софийският маратон отново ще определи шампионите на 42.195 км. Wizz Air пак ще осигури на всеки стартирал в основните дисциплини по един еднократен ваучер на стойност 20 евро, който може да се използва в рамките на година за закупуване на самолетен билет до желана дестинация.

Много томболи с награди в зоната на старт-финала
Наред с това ще бъде разиграна томбола с 20 награди сред всички завършили масовото бягане. Софийският маратон се осъществява с любезното съдействието на Софийска вода, ACICS, Garmin, минерална вода Велинград, HerbaLife, Right Rental, FiBANK, Стройрент, МЕТРО и др. Повечето от тях ще наградят призьорите и ще приветстват участниците със свои представители при връчването на наградите. А Софийска вода ще изгради специален „Фреш Бар“ с освежителни напитки и продукти във финалната
зона. Всеки стартирал ще получи рекламна тениска с уникално красив дизайн, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат  отличени с много красив медал като спомен от участието в събитието – тази година той е с изображението на храм-паметника Александър Невски.
През 2019-а много по-активно в кампанията се включиха общините, а организатори на маратоните от веригата „Бягането като начин на живот“ са Столична Община, Община Стара Загора, Община Варна, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация „Спорт в свободното време“, както и местни спортни клубове. Още за маратона ще намерите в сайта
www.marathonsofia.com.

Статистика преди старта на Wizz Air София маратон в неделя:
--------------------------------------------------------------
МИНАЛОГОДИШНИТЕ ПРИЗЬОРИ В WIZZ AIR СОФИЯ МАРАТОН
МЪЖЕ: Стивън Киплагат (Кен) 2.14:05 ч. – рекорд на трасето, Абел Роб
(Кен) 2.15:07, Нуни Редуан (Мар) 2.15:35 ч.
ЖЕНИ: Рут Матебо (Кен) 2.35:20 ч. – рекорд на трасето, Клементайн
Муканданга (Руанда) 2.35:45, Йешмибет Тадесе Бифа (Ет) 2.37:07 ч.


МАРАТОНСКА ВЕРИГА „БЯГАНЕТО КАТО НАЧИН НА ЖИВОТ“ 2019
ПРИЗЬОРИТЕ НА МАРАТОН СТАРА ЗАГОРА 2019
МЪЖЕ: Осеа Туей (Кен) 2.23:18 ч. Ахмет Насеф (Ит) 2.23:21, Юсеф Сбаи
(Мар) 2.23:28 ч.
ЖЕНИ: Вира Овчарук (Укр) 2.38:08 ч., Рут Матебо (Кен) 2.41:51, Илхам Ел
Муради (Мар) 2.49:02 ч.

ПРИЗЬОРИТЕ НА МАРАТОН ВАРНА 2019
МЪЖЕ: Осеа Туей (Кен) 2.16:35 ч., Хамис Бакари (Мар) 2.17:21, Жан
Симукека (Руанда) 2.18:14 ч.
ЖЕНИ: Рут Матебо (Кен) 2.43:54 ч., Керълайн Чероно (Кен) 2.47:59, Джейн
Мбого (Кен) 2.50:14 ч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай