Скатов вече е в базовия лагер под Канчендзьонга

Българинът вървял 40 часа без да спре

Скатов вече е в базовия лагер под Канчендзьонга | StandartNews.com

Българският алпинист Атанас Скатов, който вчера изкачи третия по височина връх в света Канчендзьонга (8586 м) вече е в базовия лагер. "В телефонен разговор по сателитния си телефон Наско току- що поздравява всичките си приятели, съмишленици и спонсори с успешна експедиция Канчендзьонга 2019 от базов лагер на 5550 метра. Много изморен, но щастлив, обявиха от екипа му. 
От там разказаха още, че Скатов е вървял около 40 часа в условия на засилващ се вятър на слизане от върха.Тръгнал е от лагер 4 вчера около 18.00 ч. непалско време и е пристигнал на върха сутринта в 07.15 - 13 часа преход нагоре с положителна деневилация от + 1200 метра. Слиза надолу до базов лагер и преодолява отрицателна денивилация от 3000 метра. Всички около 40 човека алпинисти и шерпи са останали в лагер 4 да нощуват. Той сам самичък е пристигнал току- що на базовия лагер ( 00.15 ч) Носил е сам целия си багаж обратно до долу.

“ Изключително труден връх! Изтощен съм много, вървях много дълго. Не си чувствам краката. Всички останаха да спят на лагер 4, а аз реших да тръгна сам и текущо пристигам в базов лагер.Носех и целия си багаж сам.Тук ме посрещнаха като Бог.
За съжаление разбрах, че двама индийци от Калкута са починали под върха от изтощение, а трети е изчезнал. Очакват го да се появи отнякъде. Дано ! Така е защото тръгват на експедиции без да са тренирали и тръгват към върховете неподготвени. Много амбиция и хъс, но без подготовка не става! Жалко за тези хора!
Утре сутринта ще изпратя снимки от върха със знамената на всички спонсори.
Поздрави всички приятели, съмишленици, поддръжници и всички,които повярваха в мен и моята кауза в България от мен . Заедно продължаваме напред и нагоре!
А сега си лягам в палатката и ще спя непробудно .Лека нощ ! До утре!”, написа самия Скатов в социалните мрежи. По-късно през деня Наско качи и своя снимка от връх Канчендзьонга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай