Шок! Топ футболен съдия влиза зад решетките

Той ще трябва да плати и глоба

Шок! Топ футболен съдия влиза зад решетките | StandartNews.com

Един от най-добрите футболни съдии в Норвегия Свейн Одвар Моен беше осъден на четири месеца затвор и ще трябва да излежи 120 дни затвор заради финансови престъпления.

44-годишният рефер е укрил данъци на стойност над 1 милион норвежки крони (87 079 евро) в периода от 2014-а до 2020-а година. Новината първо беше съобщена от вестник "Дагбладет", които тогава цитираха свой източник от фискалната служба на региона Хаугаланд, информира "Блиц Спорт".

Прокуратурата в региона не смята, че Моен е действал умишлено, а по-скоро е подценил ситуацията и е бил небрежен в подаването на документите. Укриването на данъци поради небрежност носи максимално наказание от шест години затвор.

Присъдата е ефективна и той ще трябва да влезе зад решетките в съвсем скоро време. Ясно е, че през уикенда има назначение в норвежката елитна дивизия като съдия за системата за видеоповторенията (ВАР).

Свейн Одвар Моен беше международен съдия до 2022 година, когато ФИФА го извади от списъка си. Единственото голямо първенство, на което е ръководил мачове, е Европейското през 2016 година във Франция. Има назначения в клубните турнири както в Шампионската лига, така и в Лига Европа.

Шефът на норвежките съдии Тере Хауге направи изявление чрез говорителя на местната комисия и обясни, че "при назначенията за международни мачове самият рефер трябва да отчита приходите. Той е поел отговорност, като е признал, и се е поправил. Загрижени сме Свейн Одвар. Той ще продължи да ръководи мачове и ние от Норвежката футбoлна федерация (НФФ) искаме да допринесем за това“, пише в съобщението на Хауге.

Освен присъдата, Моен ще трябва да плати глоба от 100 000 крони, а също така и да възстанови данъците, които не е платил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай