Шефът на унгарския футбол: Страдахме в София

Унгария с трето поредно участие на Европейско първенство

Шефът на унгарския футбол: Страдахме в София | StandartNews.com

Президентът на Унгарския футболен съюз (MLSZ) Шандор Чани съжалява, че публиката не е успяла да отпразнува класирането на националния отбор за Евро 2024 в София заради мача пред празни трибуни и ги призова да напълнят "Пушкаш Арена" днес срещу Черна гора. В четвъртък в София Унгария се добра до 2:2 срещу България в последната секунда, когато Алекс Петков си вкара автогол след центриране на Доминик Собослай от свободен удар. Тази точка се оказа напълно достатъчна, а Унгария отива на трето Европейско първенство при управлението на федерацията от Шандор Чани.

"Е, страдахме в София", каза шефът на унгарския футбол пред nemzetisport.hu, предаде gol.bg. "След като поведохме в резултата и държахме инициативата, не очаквах, че ще стане толкова трудно в края на срещата. Но имам сериозното усещане за загуба поради няколко причини – пропуснатото лидерство в резултата, дадената дузпа на българите, с която те поведоха, беше ужасно за преживяване. За съжаление е ясно, че без ключови играчи като Вили Орбан, Барнабас Варга и Роланд Шалай отборът ни не е толкова ефективен, колкото е с тях. Притеснително е, но е работа на треньорите да намерят решение. Странното е, че в София срещата завърши незадоволително и за нас, и за българите".

След това той се спира на липсата на подкрепа от трибуните в София, където трябваше да присъстват поне 2000 човека от Унгария. След като стана ясно, че мачът ще бъде без публика, много малко от унгарските фенове дойдоха в София, а федерацията на страната ще възстанови билетите им.

"Няма съмнение, че отборът щеше да получи много повече кураж от тях, отколкото от няколкото членове на Борда на федерацията, които се опитаха да крещят от ложата на празния стадион. И особено съжалявам, че унгарските фенове не можаха да изпитат радостта от класирането на място и да изживеят с отбора тези моменти. В същото време се надявам да имат възможност да ликуват в последната европейска квалификация срещу Черна гора, което разбира се няма да е никак лесен мач. Видяхме няколко пъти, че Черна гора е способна на подвизи. Но както казах, Унгария беше задължена от УЕФА да играе този мач без публика. А при решение на централата ние нищо не можем да направим".

За Унгария това е трето поредно участие на Европейско първенство, но стъпването на Световната сцена все още остава мираж след последното участие през 1986-а година в Мексико. На въпрос кое е най-сладкото класиране от трите, Шандор Чани отговаря: "Без съмнение през 2016-а година във Франция. Това сложи край на едно чакане от 44 години. Следващата ни задача е участие на Световното първенство и работим за това".

Европейските квалификации за турнира догодина в Германия завършват днес. В група G вече осигурилият си място там тим на Унгария посреща Черна гора, а в Лесковац от 16:00 часа Сърбия ще играе с България. Черногорците трябва да спечелят като гости в Будапеща и да се надяват на успех на българите, за да си гарантират първо участие на каквото и да е голямо първенство в историята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай