Събота,

Сираков ще плаща данък за акциите на "Левски"

От: Пламен Вълков -
151
Сираков ще плаща данък за акциите на "Левски"
A
A
A

Легендата на българския футбол Наско Сираков от днес официално е собственик на мажоритарния пакет акции на Левски. Адвокатът по търговско право Ивайло Дерменджиев обясни, че новият собственик трябва да плати общински данък, равняващ се на 5% от стойността на акциите. Мажоритарният пакет представлява 86.6% от собствеността на клуба, пише Gong.bg

"Принципът на закона е, че такова имущество трябва да бъде облагано, дори и когато е получено безвъзмездно. Вторият признак е, че трябва да бъде заплатен данък от получателя на акциите. Номиналният капитал в случая е 26 милиона лева. Съответните 87% са съответната част от тези милиони. Върху тях трябва да се плати този данък най-вероятно (1 125 800 лева)", обясни Дерменджиев.

Според него има и друга възможност. Ценните книжа могат да се предадат на новия собственик със споразумение срещу минимална сума.

Предишният държател Георги Попов, който избяга в ОАЕ заяви преди джиросването, че собствеността ще бъде предадена на Сираков безвъзмездно. Той сподели, че заедно с другия забягнал от закона Васил Божков няма да настояват да им бъдат върнати вложените в клуба 25 милиона лева.


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички