Шафаржова и Йовановски със заявки за Турнира на шампионките в София

Шафаржова и Йовановски със заявки за Турнира на шампионките в София | StandartNews.com

София. Чехкинята Луцие Шафаржова и Бояна Йовановски (Сърбия) станаха поредните две тенисистки, които спечелиха турнири от категория „Интернешънъл" миналия уикенд. Успехите на Шафаржова в Квебек и на Йовановски в Ташкент им дадоха право да се борят за място сред участничките в Турнира на шампионките в София, който тази година е от 29 октомври до 3 ноември в зала „Арена Армеец".

Общо 21 тенисистки са спечелили състезания от категория „Интернешънъл" през 2013 година. За момента единствената сигурна участничка е Цветана Пиронкова, която получава „уайлд кард".

Лидер в класацията „Пътят към София" е световната номер едно Серина Уилямс, която попадна в нея с титлата си в Бостад. Според регламента на Женската тенис асоциация, първите осем в ранглистата на WTA са длъжни да участват в заключителния турнир на най-добрите, който тази година за последен път ще бъде в Истанбул. Така от участничките, спечелили „Интернешънъл" състезания през сезона, сигурни за WTA Championships в Турция освен Уилямс са Агнешка Радванска, Ли На и Сара Ерани. За момента Йелена Янкович е десета в ранглистата, но реално е №9, защото седма е отказалата се от тениса Марион Бартоли.

Асоциацията дава избор на заелите девето и десето място в класацията да изберат дали да бъдат резерви в Истанбул, или да играят в Турнира на шампионките. Така Янкович, която спечели в Богота, ще решава къде да играе. До края на сезона има още 5 турнира от категория „Интернешънъл" - в Сеул и Гуанджоу през тази седмица, Линц и Осака от 7 октомври и в Люксембург от 14 октомври. Много неща в класацията за Турнира на шампионките могат да се променят след тях. Припомняме, че миналата година Каролине Вожняцки се класира за София почти в последния момент, когато спечели турнира в Южна Корея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай