Серия А въвежда "ястребовото око" през следващия сезон

Серия А въвежда "ястребовото око" през следващия сезон | StandartNews.com

Рим. Системата "ястребово око" ще бъде въведена в италианския футболен елит от следващия сезон. Това съобщи президентът на местната футболна федерация Карло Тавекио.

Дебатът за технологията в Италия бе разпален сериозно след последния двубой между Рома и Удинезе, в който "вълците" спечелиха с 1:0 със спорно попадение. Давиде Астори в 17-ата минута с глава засече центриране на Франческо Тоти от фаул, топката срещна напречната греда и тупна зад голлинията. Повторенията обаче не успяха да убедят, че топката е минала линията с целия си обем.

"Убеден съм, че въвеждането ѝ ще бъде неизбежно", заяви Тавекио, цитиран от италианските медии.

Все още обаче има неразрешени въпроси, като този за финансирането на проекта. Първоначалните сметки показват, че са необходими близо 150 хиляди евро от всеки клуб, ако именно отборите поемат разноските. Друг вариант е парите да бъдат покрити от федерацията.

"Ястребовото око" вече работи успешно във Висшата лига, а в Германия се очаква да заработи през следващата кампания, след като клубовете преди месец одобриха въвеждането й. Системата ще бъде използвана на предстоящото Европейско първенство във Франция през 2016 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай