Сензационно! Нечуван успех за наш рефер

Емил Здравков е единственият български международен съдия

Сензационно! Нечуван успех за наш рефер | StandartNews.com

Единственият български международен съдия Емил Здравков, който е в списъка на реферите на Световната атлетика - Сребърно ниво, получи високата чест да бъде сред арбитрите на 37-ия Европейски шампионат за мъже и жени в зала в Истанбул.

Никога преди български съдия не е бил включван сред международните съдии на европейски шампионат по лека атлетика за мъже и жени. На Емил Здравков се очаква да бъдат поверени финалите на скок височина, както при мъжете, така и при жените, а също и дисциплините скок височина, скок дължина и тласкане на гюле от програмата на женския петобой и мъжкия седмобой, съобщи Нова.

В своята кариера Здравков има назначения на различни форуми, сред които са Европейското първенство за юноши и девойки под 18 г. миналото лято в Йерусалим и Световните университетски игри в Неапол и Европейските игри в Минск през 2019 г. 

Емил Здравков е председател на Съдийската комисия при БФЛА от 2020 година. В професионален план той е журналист с 15 години стаж в Нова Броудкастинг Груп, като основните му ангажименти са свързани със спортните новини на NOVA.

Първенството на стария континент в Истанбул ще се проведе от 2 до 5 март 2023 година, като в него са заявени да участват близо 600 атлети от 47 национални федерации. В стартовите списъци фигурират имената на 7 олимпийски шампиони от Токио, както и 18 индивидуални златни медалисти от Европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен 2022 г.

Седемте олимпийски шампиони, които трябва да се състезават, са: Ламонт Марсел Джейкъбс (60 метра), Карстен Вархолм (400 метра), Якоб Ингебригтсен (1500/3000 метра), Милтиадис Тентоглу (скок дължина) и Педро Пичардо (троен скок) при мъжете. Към тях се добавят Малайка Михамбо (скок дължина) и Нафисату Тиам (петобой) при жените.

В Европейския шампионат в Истанбул трябва да се включат и петима български атлети: световните шампионки за девойки - Пламена Миткова (скок дължина) и Александра Начева (троен скок); световният университетски шампион Тихомир Иванов (скок височина), както и по-младите ни атлети в хоризонталните скокове Божидар Саръбоюков (скок дължина) и Георги Начев (троен скок).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай