Сексманиак спаси Испания (ОБЗОР)

Сексманиак спаси Испания (ОБЗОР) | StandartNews.com

Омразният Пике вкара за 1:0, Дел Боске го хвали

Испанските футболисти изпълниха нареждането на крал Фелипе VI и стартираха с победа на Евро 2016. Ла Фурия би Чехия с 1:0 в Тулуза, с късен гол на Жерар Пике и удължи серията си без загуба на еврофинали на 13 мача - 10 победи и 3 равни. Опорният халф на "Барселона", който нееднократно е освиркван от собствените си фенове за своята ексцентричност, засече с глава центриране на Андрес Иниеста и глобна топката в далечния ъгъл.

"Ние можем да спечелим трето поредно европейско първенство, заяви Невого превъзходителство пред "Телесинко". - В отбора има нови имена, но това показва, че в страната има достатъчно таланти. А Дел Боске знае кого да избере. Уверен съм, че турнирът ни дава възможност за историческо постижение."

Въпреки атаките срещу вратаря Давид де Хея за сексуални издевателства и въпреки очакванията на вратата принудително да застане Икер Касияс, разумът надделя и Висенте дел Боске заложи на вратаря на "Манчестър Юнайтед". И това се оказа решаващо за победата, защото в последните минути Де Хеа отрази опасен удар на Владимир Дарида.

Иначе испанците традиционно заложиха на солидно притежание на топката - 67%, и много пасове - 87% от които успешни. Чехите разчитаха на контри, но въпреки това имаха 3 точни удара, срещу 5 за Ла Фурия. До 87-ата минута героят на мача беше Петр Чех, който опази вратата си от ударите на Алваро Мората, Жорди Алба, Давид Силва и за капак - нелеп опит за автогол на Роман Хубник. На другата врата Де Хея отрази опасен удар на Хубник, а Сеск Фабрегас му помогна с изчистване от голлинията. Самият Алваро Мората за малко не контузи тежко страничния рефер, влизайки грубо в него в борба за топката.

Томаш Росицки записа интересно двойно постижение. След като през 2004 г. стана най-младият чешки национал на 19 години, сега на 35 години и половина се записа като най-стария в историята на националния си отбор и издържа цели 88 минути. Ариц Адурис пък беше регистриран като най-стария испанец на еврофинали - 35 години и 122 дни. Давид Силва записа мач номер 100 за Испания.

Дел Боске подходи критично: "Поведохме, но не бяхме добри в завършващата фаза и това ни затрудни. Имахме проблеми на върха на атаката, но накрая успяхме да вкараме. Жерар Пике беше страхотен." "Испания беше фаворит, призна колегата му Павел Върба. - Те бяха по-добри в притежанието, в головите положения.... Жалко, че пуснахме гол толкова късно. Ние също можехме да вкараме, което срещу Испания не се случва често. Но ние показахме максимума си и е срамно, че не успяхме да спечелим поне точка."

Извадих късмет

че вкарах. Контролирахме мача много добре, но топката не искаше да влиза. Всички бяхме феноменални, заяви след победата голмайсторът Жерар Пике и допълни: "Не изпаднахме в паника, а продължихме да се стараем да градим качествени атаки. Целта ни бе да направим игрището колкото се може по-голямо за чехите. За нас бе много важно да спечелим. Мислих, че няма да стартираме с победа".

Не се отчаяхме

защото и преди сме играли такива мачове. Чехия игра защитно, но имаше своите шансове, призна избраният за играч на мача Андрес Иниеста. Той също разки, че в тима не са се притеснили от неумението да завършват чистите положения с гол. "Сега сме по-спокойни. Важно е да са започне добре. Искаме да стигнем възможно най-далеч в турнира", завърши техничарят на "Барселона".

Беше ни тежко

защото се защитавахме цял мач. Съжаляваме, че ни вкараха накрая. Те центрираха през цялото време и бяхме подготвени, но се пропукахме няколко пъти. В крайна сметка ни вкараха по много неприятен начин", коментира защитникът на чехите Роман Хубник, а неговият съотборник Владимир Дарида добави: "Жалко, играхме добре. Бяхме компактни в защита, но испанците имат много качество в състава".

Легендата Маноло изостави Испания

Поредната легенда на световния футбол залязва. След като УЕФА забрани на известния френски запалянко Клеман Томашевски да влиза по стадионите със своя петел Балтазар, Евро 2016 осиротя и заради отсъствието на Маноло.
Върлият привърженик на испанския национален отбор призна преди вчерашния мач с Чехия, че няма възможност да присъства на трибуните на "Мюнисипал" в Тулуза, защото е болен. 67-годишната сянка на Ла Фурия през последните 34 години, признат за Фен номер едно на актуалните еврошампиони, е получил лекарска препоръка да не присъства на футболни мачове, тъй като независимо че състоянието му не е толкова тежко, вече трябва да се пази от стреса по стадионите.

Маноло, чието истинско име е Мануел Касерес Артесеро, присъства на живо на всички големи турнири с участието на Испания от 1982 г., когато страната беше домакин на световното първенство. Тогава той пропътува на автостоп 15 800 километра, преследвайки испанските национали по петите. За негово съжаление преди световното в Южна Африка през 2010 г. се разболя от пневмония, но си позволи да пропусне само първия мач в групите с Парагвай. Неизменна част от неговото снаряжение са "Ел Бомбо де Еспаня" - неговият тъпан, с който дава тон на трибуните, и широкополата шапка. Постоянното му присъствие по стадионите го превърна във фенинституция.

Роден е в Сиудад Реал, провинция Кастиля-Ла Манча в Централна Испания, а любимият му клубен отбор е "Валенсия". Собственик е на бар до ст. "Местая", но както самият той си признава: "Заради футбола загубих всичко - семейството, бизнеса, парите всичко." За сметка на това през последните 8 години той доживя сбъдването на всичките си мечти - отборът стана два пъти европейски и веднъж световен шампион. Последният мач, на който присъства, за да подкрепи любимците си, беше при загубата от Грузия с 0:1 в контролата в Хетафе преди Евро 2016.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай