Руснаците се нацупиха, че ги изпреварихме в гимнастиката

Съзряха конспирация, било заради русофобията на света

Руснаците се нацупиха, че ги изпреварихме в гимнастиката | StandartNews.com

 

Говорителят на Москва Мария Захарова нарече първото място на българските гимнастички: "Измама пред целия свят". 

Тя вярва, че причината за резултата е...русофобия, предава Петел.

Русия даже съзря конспирация в първото място в квалификацията за финала на българския ансамбъл по художествена гимнастика на олимпийските игри в Токио.

Руснаците изразиха гнева си в събота заради „пристрастното“ съдийство във финала на индивидуалното в многобоя по художествена гимнастика, след като израелката Линой Ашрам сложи край над 20-годишната доминация на Русия с победа над трикратната световна шампионка Дина Аверина.

Президентът на Руския олимпийски комитет (РОК) заяви, че страната ще изпрати обжалване до Международната федерация по художествена гимнастика (ФИГ). „Решихме, че няма да си затворим очите в тази ситуация. Вече подготвяме официално обжалване до Международната федерация. Бихме искали да получим обяснение по няколко проблема“, каза Станислав Поздняков в изявление в Инстаграм, акцентирайки върху „съдийството“.

По-рано днес, Ашрам стигна до огромния успех въпреки грешката си на лента в последния уред. За първи път Русия не успя да стигне до титлата от Атланта 1996-а насам и е една от най-големите изненади в историята на спорта. Самата Аверина сподели, че не смята, че „е било честно днес“.

Известни руснаци обвиниха съдиите в предубеденост. „Дина не загуби, тя спечели. Но, за съжаление, съдийството беше безкрайно несправедливо. Това просто беше подигравка с художествената гимнастика. Достатъчно, те се умориха от Русия. И съдиите решиха да подкрепят това момиче от Израел“, каза Ирина Винер, президент на Руската федерация по художествена гимнастика, в коментари за RT, финансиран от Кремъл телевизионен канал.

"Тъй като всички закони са нарушени, всички правила, които художествената гимнастика трябва да спазва безспорно. Първият е за чистота на изпълнението, стабилност, изразителност, спорт на ръба на изкуството и изкуство на ръба на спорта", сподели Винер пред "РИА Новости".

"Българският отбор спечели с висок резултат, при това с грешка, а изпревари Русия. Мисля, че и там има вариант България да бъде на първо място. Оказва се, че това е саботаж срещу Русия, отстраняват ни от всички надпревари. Никога не съм била политизирана", каза още Ирина Винер.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова също беше бясна, обвинявайки съдиите в извършването на „измама пред целия свят“. „Онези, които стартираха русофобската война срещу спорта не можеха да позволят тази победа“, сподели тя по Telegram. Прима балерината Светлана Захарова определи днешното съдийство като „грабеж“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай