"Реал" загуби марката Икер (ОБЗОР)

"Реал" загуби марката Икер (ОБЗОР) | StandartNews.com

Феновете бесни, искат главата на Перес

Мадрид спря работа, за да изпрати Касияс

"Реал" М се раздели с една от емблемите на клуба. Големият вратар Икер Касияс напусна след 25 години вярна служба. Обичан или мразен, той непрекъснато бе един от най-коментираните футболисти на "белия балет". Доста често звезди като Зинедин Зидан и Кристиано Роналдо оставаха на заден план заради родения в Мостолес (област Мадрид) страж. От дете е фен на "кралския клуб" и почти не изпуска мач.

Но сега, когато Касияс си събра багажа от "Сантяго Бернабеу", всички фенове започнаха да го боготворят. Много от привържениците напуснаха работните си места в понеделник, за да бъдат на изпращането. На "Бернабеу" шефът на "белите" Флорентино Перес награди Касияс с почетен приз за вярната му служба. Първоначално церемонията трябваше да е тайна, но след като бе обявена в медиите, хиляди привърженици оставиха без надзор работните си места и тръгнаха, за да се сбогуват с Икер. Доста от тях бяха възмутени, че Перес продава легендата. Ядосаните хора облякоха екипи на Касияс и започнаха да скандират мощно в един глас за оставка на Флорентино. Табелки и флаери се размахваха като на истински протест към боса на мадридчани. В момента, когато "Бернабеу" отвори врати, настъпи невиждана суматоха и блъсканица около стадиона. Хиляди привърженици искаха да станат свидетели на последните мигове на вратаря върху тревата на "неговия дом".

Касияс получил наградата си и фланелка с неговото име. На гърба имаше и надпис с годините, в които вратарят е бил в "Реал" (1990-2015). Усмивката на Касияс дори в този миг не успя прикрие неговата тъга. Той благодари на всички фенове, които го подкрепят през целия му период в Мадрид. "Това е първият ми ден като играч на "Порто", но все пак съм тук, за да ви се поклоня - на вас, феновете. Занапред дори като футболист от друг тим аз ще продължавам да нося името на "Реал" в сърцето си. Няма как да забравя всички щастливи мигове, които имах в този голям клуб. Всички спечелени трофеи, всяка песен, изпята от вас, верните фенове. Благодаря ви!", каза Касияс.

"Благодаря ти, Икер, за всичко, което направи за този клуб. Ти си вечна легенда за "Реал". През последните 25 години ти спечели нашето уважение, почит и показа своята преданост", каза Перес на испанеца при награждаването. "Касияс сам избра да напусне този клуб. Никой от "Реал" не го е молил да си тръгва. Исках той да завърши кариерата си тук, но все пак му желая много успех и занапред. Икер знае, че феновете ще го помнят като един от най-важните играчи в този отбор", добави още босът на "белите", след като се появиха нападки, че той е изгонил вратаря. Перес не пропусна да коментира и желанието на феновете, които искат неговата оставка. "Свикнал съм да търпя критики. Тази церемония щеше да е формална, но реших да поканя Икер на нея. С него имаме много добри взаимоотношения", каза още шефът.

И Роналдо се натъжи за раздялата

Звездата на "Реал" Кристиано Роналдо качи на своята стена в "Туитър" прощална снимка с Икер Касияс. "Икер, горд съм, че работих и се забавлявах с теб. Успех в новия ти клуб", написа португалският национал. В социалната мрежа Касияс пък бе премахнат от акаунта на "Реал" минути след неговото сбогуване с клуба. Това доведе до редица негодувания от страна на феновете.

Междувременно президентът на "Порто" Хорхе Нуно Пинто да Коста засипа със суперлативи легендата на Испания при официалното му представяне. "Португалският футбол се нуждае от хора като Касияс. Щастливи сме, че имаме вратар като Касияс. Той показа на сбогуване с "Реал", че в него има смирение и дух на победител", каза да Коста.

Той е:

Икер Фернандес Касияс
Роден на 20 май 1981 г. в Мостолес, област Мадрид
Има 749 мача за "Реал" във всички турнири и 162 за националния отбор на Испания

Успехи
- Световен шампион с Испания 2010
- Европейски шампион с Испания 2008, 2012
- Шампион на Испания с "Реал" 2001, 2003, 2007, 2008, 2012
- Купа на Краля с "Реал" 2011 2014
- Суперкупа на Испания с "Реал" 2001, 2003, 2008, 2012
- Шампионска лига с "Реал" 2000, 2002, 2014
- Суперкупа на Европа с "Реал" 2002, 2014

Реакции

Испанският "Марка" потърси мнението на големи вратари от световния футбол за края на кариерата на Икер Касияс в "Реал":

Той е зрелищен

Джанлуиджи Буфон, капитан на Италия и "Ювентус"

"Това е страхотен вратар. Има малко недостатъци. Да стигнеш неговото ниво, е възможно, но да го поддържаш толкова години, е много трудно. Особено сложна задача това да стане е в отбор като "Реал", който винаги играе офанзивно и от вратаря зависи главно отборът да не допусне гол. Над 15 години в "Ла Лига" да си титуляр говори само по себе си какъв професионалист е той. Той просто е различен".

Просто гениален
Виктор Валдес, ново попълнение на "Манчестър" (Юн) и бивш вратар на "Барса", съотборник на Икер в Испания

"Той винаги е на високо ниво. Той е спасявал отбора си многократно. Добър човек и уникален професионалист."

Промени стереотипа за вратар

Хосе Хавиер Омбрадос, вратар на испанския национален отбор по хандбал

"В него ми харесва редовността и това как постъпва в дадени ситуации. Каквото и да става, винаги е там. Технически изглежда много добре и е изключително умен вратар. Добрата позиция гарантира успех."

Върхът изисква жертви
Андони Субисарета - бивш вратар на "Валенсия", "Барселона", "Атлетик" Б, както и национал на Испания

"Да бъдеш легенда, означава и много отговорности. За да се стигне до редовността, продължителността и щастието на "Реал", са необходими жертви".

Дръжте се за нещо като го гледате
Херман Бургос, аржентински вратар, играл за "Атлетико" (М)

"Той е един от най-добрите вратари в света. Със своите спасявания и позициониране той вдига нивото на отбора".

Предопределен е да чупи рекорди
Уго "Лудия" Гати, легендарен вратар на "Бока"

"На 17 години той е играл в един от най-големите отбори на света - "Реал". Със сигурност има още какво да научи, но това не означава, че не е най-добрият вратар на света. Той има дар от Бога."

Истински приятел
Жорди Кодина, бивш вратар на "Реал"

"Страхотен вратар. Познавам го от малък. Когато бях в "Еспаньол" сме обсъждали технически неща и останахме приятели. Като вратар е достоен за възхищение. Като човек още повече - винаги се е отнасял към хората с уважение."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай