Разминахме се с медал от Цюрих

Разминахме се с медал от Цюрих | StandartNews.com

Дънекова остава осма във финала на 3000 м с пр.

Цюрих. Българските атлети се разминаха със спечелването на медал от 22-ото европейско първенство на открито в Цюрих. Последната ни надежда за отличие бе свързана със Силвия Дънекова (3000 м с пр).

Във финала тя стартира отлично, но в последния километър не успя да издържи на темпото на първите и остана осма с 8:44,81 мин. Първа с 8:29,43 мин. е Антие Мьолдрен-Шмид (Гер). "Бях готова да бягам около 9,30 мин, но просто не беше моят ден", заяви през сълзи Дънекова. Във финала на гюле Радослава Мавродиева, която бе шеста от последното европейско на открито, днес остана на последното 12-о място с 16,98 м. Шампионка с 19,90 м стана германката Кристина Шваниц. В маратона при мъжете титлата спечели Даниел Меучи (Ит) с личен рекорд от 2:11,08 ч. Българският маратонец Йоло Николов опита да поддържа темпото на лидерите, но силите му свършиха след 10-ия километър. За първи път от 20 г. България имаше цели 9 финалисти от 21 участници. Липсата на шанс обаче попречи на Ивет Лалова (100 м) и дебютантката Габриела Петрова (троен скок) да минат по-напред от петото място. При първото си участие на 800 м Ваня Стамболова е шеста, а дебютантът Тихомир Иванов е седми в скока на височина. Дънекова е осма, а девети са Радослав Димитров (троен скок) и Митко Ценов (3000 м с пр). Радослава Мавродиева и Георги Иванов са 12-и на гюле.

Скандален французин взе реванш на 1500 м

Френският атлет Махиедин Мекиси-Бенабад взе реванш за отнетата му в Цюрих титла на 3000 м с препятствия. 24-годишният състезател спечели с лекота златото на 1500 м с 3:45,60 мин. Няколко дни по-рано той показа, че е без конкуренция и на 3000 м с пр., но има неблагоразумието да бяга последните 80 м без състезателен потник и номер и резонно бе дисквалифициран. Тогава той се закани, че ще стартира на 1500 м само и само да докаже, че е голям шампион и наистина удържа на думата си. Пореден прецедент за Жури д'Апел имаше на Евро 2014. Единият от участниците в мъжката щафета на Украйна на 4 х 400 м изблъска колегата си от Холандия и заради това "лалетата" не завършиха. След това обаче федерацията им подаде контестация, която бе уважена от дисциплинарната комисия и те получиха шанс по-късно през деня да бягат отново, но този път самички. Въпреки това холандския квартет не успя да влезе в осмицата, която отива на финала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай