Радостин Василев отговори на писмото от ФИФА и УЕФА

Министерството на младежта и спорта сезира компетентните органи след проверка на дейността на три футболни клуба

Радостин Василев отговори на писмото от ФИФА и УЕФА | StandartNews.com

Министърът Радостин Василев отговори на писмото от ФИФА и УЕФА, информираха от пресцентъра на Министерството на младежта и спорта.

"Във връзка с полученото писмо от ФИФА и УЕФА Ви информираме, че министърът на младежта и спорта Радостин Василев е отговорил на двете футболни централи и е предоставил търсената информация", се казва в съобщението.

Световната и европейската футболни федерации отправиха въпроси към ММС във връзка с актуалните събития в българския футбол. Причина за това стана проведения от част от футболните клубове в страната на 18 март алтернативен Конгрес, на който Димитър Бербатов беше избран за президент на Българския футболен съюз, въпреки че форумът беше отменен по-рано с решение на водения от Борислав Михайлов Изпълком на БФС заради течащи в момента съдебни процеси след извънредното Общо събрание на организацията от 12 октомври 2021 година, на което за президент беше утвърден именно Михайлов.

Същевременно, Министерството на младежта и спорта сезира компетентните органи след проверка на дейността на три футболни клуба.

"Във връзка със заявената от министъра на младежта и спорта Радостин Василев публичност и откритост в работата на ММС Ви уведомяваме за резултатите от извършена проверка на експерти от дирекция "Регионална координация и контрол" за дейността на три футболни клуба от област Сливен - ФК Стандарт Шивачево, ФК Балкан с. Селиминово и ФК Спартак с. Бяла. Тя беше назначена със Заповед №РД-09-95/04.02.2022 година на зам.-министъра на младежта и спорта инж. Владимир Харизанов. Повод за проверката беше постъпило в ММС писмо с вх. №14-00-138/24.01.2022 г. от Димитър Бербатов", съобщават от пресцентъра на спортното министерство.

От ММС посочват, че от трите футболни клуба са предоставени декларации за дейност, като впечатление прави, че председателят на УС на ФК Стандарт Шивачево Динко Николов заявява първо писмено, че клубът "не извършва спортно-състезателна дейност през периода 2019-2022 година", а след това го потвърждава и във видео изявление.

"По време на проверката беше потърсено съдействие от ОС на БФС-Сливен, но остана без отговор", пишат още от ММС.

На два пъти е поискано и становище от Българския футболен съюз, като в първия случай в ММС не е получен отговор. При втория случай е постъпило писмо от изпълнителния директор на БФС Борислав Попов, в което той посочва данни за участието на Стандарт Шивачево, Балкан Селиминово и Спартак Бяла в три турнира за деца в периода юли 2020 - септември 2021 година.

"За ММС е изключително притеснително, че въпреки изрично декларираното от страна на председателя на ФК Стандарт Шивачево неучастие в първенства и турнири, БФС представя на ММС заверени документи, според които детски отбор на този футболен клуб не само е взел участие в турнири, но е и победител в един от тях. Освен всичко друго този клуб е участвал в Конгреса на БФС на 12 октомври миналата година и е гласувал, когато е избран Борислав Михайлов.Заключението на комисията е, че предвид всички тези противоречия и възможно наличие на документи с невярно съдържание, ММС трябва да сезира компетентните органи", се казва още в становището на ММС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай