Първите мачове у нас ще са без публика

Нова среща ще има на 17 април, чака се и знак от УЕФА

Първите мачове у нас ще са без публика | StandartNews.com

Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев обяви след срещата за бъдещето на футболани, че се чака решение от УЕФА, като европейската футбола централа е алармирала отделните федерации, че трябва да се изиграят възможно най-много мачове.

Той акцентира, че не се е дискутирало системата ВАР в България и призова голяма част от клубовете да намалят разходите си с оглед ситуацията в страната. Фурнаджиев призна, че три дни преди старта на мачовете ще има нужните PCR-тестове за всички участници в дадени футболни срещи, като финансовата им страна ще бъде поета от родната федерация.

„Чакаме решението на УЕФА и ще се съобразим с това да се изиграят максимален брой мачове. Ако приемем, че на 13-и май ще се прекрати положението, а УЕФА позволи първенствата да завършат до юли, то можем да изиграем целия шампионат. Всичко зависи кога щабът ще позволи провеждането на тренировки. Не е обсъждана промяна на формата на първенството. На 13-и април ще има нова среща и тогава ще имаме повече яснота от УЕФА. Тогава ще дадем и повече информация”, каза Фурнаджиев.

„В контакт сме с кризисния щаб и в момента, в който се види, че ситуацията е овладяна, тогава ще започнат тренировки. Преди занимания всички ще бъдат тествани. Договорът на Дерменджиев е до 23-и април. Ще се съберем преди това изпълкомът и ще решим. Знаем каква е ситуацията и той е готов да намали заплатата си. Икономически страдат всички – не само футболът, а и бизнесът. Съкращават се хора, неплатен отпуск. Ако успеем да доиграем шампионатът, то се надяваме да се запази сумата, която отборите получават от телевизионни права. Най-лошият вариант е да се доиграят останалите два кръга и финали за Купата. Предвид изискванията на УЕФА, много зависи колко голям ще бъде прозорецът. В началото със сигурност няма да има публика. Другото зависи от щаба и кога ще дадат разрешение за струпване на хора”, допълни шефът в БФС.

„Към момента не се обсъжда системата ВАР, тъй като има други приоритети. На първо място е здравето на хората. Всички отбори са в затруднено положение. Тук опира до мениджмънта на клубовете. Има варианти и като цяло всичко опира до намаляване на разходите в клуба. На 17-и април пак ще имаме среща, но конгресът вероятно ще бъде отложен. Това зависи от ситуацията с пандемията и от насочването на баражите за Лигата на нациите. За тях се обсъждат различни варианти, но всичко зависи от овладяването на епидемията”, допълни Фурнаджиев.

„Желанието на клубовете е да имат три седмици за подготовка. Обмислят се в централата намаляване на заплатите”, каза Атанас Фурнаджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай