Прокълната кола уби рали шампион (ОБЗОР)

Прокълната кола уби рали шампион (ОБЗОР) | StandartNews.com

Варна в траур заради инцидента с Тодор Славов

Благодарение на страхотната и всеотдайна работа на нашите механици и приятелите от Преслав колата е възстановена и утре ще стартираме по системата Рали 2. Още веднъж благодаря на всички, които ни подкрепиха в този труден момент. Това гласи последният пост на страницата на Тодор Славов във "Фейсбук". 31-годишният варненец загина днес при зверска катастрофа във втория ден от рали "Твърдица - Елена". Свидетели на инцидента от екипажа на "Мага Порт" обявиха, че Тодор е влязъл с висока скорост в завой, не успял да го вземе и се е забил в пропастта отдолу. Славов и навигаторът Петър Илиев бяха извадени с помощта на Гражданска защита, която разряза автомобила им. Първоначално бяха транспортирани до Сливен, а след това с хеликоптер до София. Славков бе поставен на изкуствено дишане, но въпреки усилията лекарите не успяха да го спасят. Петър Илиев е стабилизиран и без опасност за живота. Полицията работи по три версии - висока скорост, пилотска грешка и неизправност в автомобила. Последният бе нает от Славов за състезанието от турския тим "Пегасус рейсинг". "Abarth Grande Punto S2000" обаче бе като прокълнат. Той на два пъти изправи Славов очи в очи със смъртта.

Първо се наложи да му бъде сменена скоростната кутия, а след това още на втория завой Тодор кара без хидравлика заради скъсан ремък. Третият опит с колата се оказа фатален. И то навръх Видовден. Паметливи припомнят, че още през миналата година Славов е направил опит да подкара същата кола, но в навечерие на състезание се е отказал и пак яхнал старата. "Тежко ми е да говоря. С Тодор се познаваме от години. Нещата са много странни. Той винаги е карал внимателно. Много тежък инцидент, все още нямаме детайли. Правят се експертизи. Нямаме идея какво се е случило, едва ли е грешка на Тодор. Говорихме с Петър, но той още не е способен да каже какво е станало", заяви пресаташето на тима на Славов Владо Гатев.

Варна е в траур след инцидента, където Тодор бе идол на младежите и има доста фенове. Пилотът беше посланик на кандидатурата на града за Европейска младежка столица 2017 г. и колата му беше брандирана с логото на кампанията. Той масово участваше във всички прояви заедно с кмета на Иван Портних. А й посвещаваше и победите си. Варненецът, който е най-високият пилот у нас - 198 см, беше кандидат-депутат от местната листа на ГЕРБ за парламентарните избори през 2014 г.

Родителите в шок, чакат в понеделник тялото

Колата е отказала по необясними причини да се подчинява и се е стигнало до трагедията, бяха единствените думи, които бащата Слави Славов промълви пред агенция "Черно море". Той и съпругата му са в несвяст, обявиха близки до семейството. Слави е собственик на строителна фирма, а майката е застрахователен експерт. Двамата не са на себе си, а в понеделник трябва да посрещнат тялото на сина си Тодор. Погребението ще бъде във вторник.

Димитър Илиев: Страхотна загуба

България загуби един страхотен човек и състезател, това сподели пред "Стандарт" осемкратният рали шампион на България Димитър Илиев. Менторът на трагично загиналия днес пилот Тодор Славов не можа да намери думи, с които да опише покрусата си. Той категорично опроверга появилите се твърденията, че е било лоша стратегия да се заложи на нов автомобил непосредствено преди състезанието. "Колата не е нова. Той я познава отпреди. Тя отговаря на най-високите стандарти за сигурност", каза Димитър, който преди повече от десет години дава тласък в кариерата на Тодор Славов.

Донесе бронз от световния

рали шампионат за България за млади пилоти през 2010 г., а освен това е носител на наградата "Colin McRae Flatout Trophy през 2012 г. Тодор Славов, който е роден на 22 януари във Варна, бе избран през 2010 г. за Спортист номер 1 на морската столица. Завършил е елитната математическа гимназия "д-р Петър Беров", а след това и специалност "Двигатели с вътрешно горене" в Техническия университет в родния му град. Състезателната си кариера започва през 2005 г. в планинското състезание "Търговище", когато дебютира в клас N2 с "Опел Корса". Първото му рали е "Стари Столици 2005", където завършва шести. Първата му победа е на рали "Хеброс" и завършва трети в този клас. Година по-късно бележи успехи и в трите най-престижни родни състезания - "България", "Хеброс" и "Сливен". Става и вицешампион в клас N3. През 2007 г. сменя колата с "Рено Клио", а през 2008 г. взема титлата в група А и клас А7 в родното първенство. Следва пробив в европейския шампионат в категория за автомобили с един двигателен мост - второ място. После се пуска в световния за млади пилоти. Участва в 5 от шестте ралита от програмата. В края на годината Славов постигна историческо класиране за България, като завършва на трето място. Славов беше избран и за лице на кампанията "Аз обичам спорта", а Министерството на физическото възпитание и спорта му отпусна 24 000 лева за следващия състезателен сезон през 2011 г. С тях отборът му възстановява състезателното Рено Клио R3. През 2012 г. Тодор Славов взима участие само в 3 състезания, а през 2013 участва в новосформирания след 14-годишна пауза Балкански рали шампионат и спечели титлата.

"Стандарт" изказва своите съболезнования на семейството, близките и роднините. Почивай в мир, шампионе!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай