Президентът на МОК иска още един мандат

Сър Себ Коу стана член на олимпийския комитет

Президентът на МОК иска още един мандат | StandartNews.com

Президентът на МОК Томас Бах ще се кандидатира за нов мандат. Това ще стане догодина преди олимпиадата в Токио. Бах оглави международния олимпийски комитет през 2013-а с мандат за 8 г. Според устава на МОК той може да кандидатства за втори мандат през 2021, но той ще е само 4-годишен.

Междувременно президентът на Световната атлетика сър Себастиан Коу беше избран за член на Международния олимпийски комитет (МОК) по време на 136-а сесия на организацията, която се проведе под формата на видео конференция. Кандидатурата на Коу беше подкрепена от 77 членове на МОК, а осем гласуваха "против".

63-годишният Коу е двукратен олимпийски шампион в бягането на 1500 м, а през 2015 г.оглави Международната федерация по лека атлетика, която впоследствие се преименува на Световна атлетика.

Той можеше да стане член на МОК преди шест месеца, но не му беше позволено да се кандидатира за изборите. Причината беше неговата дейност като изпълнителен директор на консултантската компания CSM, което се обсъждаше като конфликт на интереси.

За членове на МОК бяха избрани още: принцесата на Саудистка Арабия Рима Бандар Ал-Сауд, бившият президент на Хърватия Колинда Грабар-Китарович, Мария де ла Каридад Колон от Куба и изпълняващият длъжността президент на Олимпийския комитет на Монголия Батушиг Батболд. С новоприетите общият брой на членовете на МОК се увеличи до 105.

Австралиецът Джон Коутс и Нг Сер Мианг от Сингапур бяха избрани за вицепрезиденти на МОК, заменяйки Угур Ерденер от Турция и Хуан Антонио Самаранч от Испания, чиито мандати приключиха.

Нови членове на Изпълкома са Микаела Яворски от Филипините и Херардо Вертайн от Аржентина. Те заемат мястото на Коутс след повишаването му за вицепрезидент и това на Сергей Бубка, който трябваше да напусне Изпълкома, след като изкара два четиригодишни мандата подред.

МОК също единодушно продължи мандатите на петима членове на комисията на спортистите на МОК с една година, докато отложената олимпиада в Токио се проведе през 2021-а, а трима други членове на МОК получиха осемгодишно удължаване на мандата си.
Статутът на Уилям Блик в МОК от член, свързан с функцията му като президент на Олимпийския комитет в Уганда, беше променен на индивидуален член. Мандатът на вицепрезидента на МОК Зайцин Ю от Китай, поради предстоящите зимни игри в Пекин 2022 г., беше удължен до 2025-а, въпреки че следващата година ще достигне възрастовата граница от 70 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай