Прецедент оставя Генов извън Рио

Прецедент оставя Генов извън Рио | StandartNews.com

"Техническо равенство" шашна световния бокс

Световният бокс изпадна в шаш и паника след мача между Спас Генов и французина Матийо Бодерлик. Двубоят в з. "Триадица" в събота вечер, който трябваше да излъчи носителя на олимпийска квота за олимпиадата в Рио и претендент за световната титла в категория до 81 кг, не завърши. Мачът бе прекратен още в началото на втория рунд, а реферите отсъдиха "техническо равенство".

Във втората част българинът изпрати съперника си в нокдаун. Докато реферът Рузбайев от Казахстан отброяваше, от главата на Спас рукна кръв. Оказа се, че над лявата му вежда има сериозна аркада.

"Удари ме с глава, удари ме с глава", обясняваше Генов. Треньори и лекари се опитваха да изчистят главата и тялото му от кръвта, но това се оказа невъзможно и реферите спряха двубоя. Главата на Спас беше бинтована извън ринга, а малко след това той пое към "Пирогов", където да бъде зашит. Случаят предизвика смут в редиците на представителите на АИБА. Супервайзорът Адан Кусиор от Полша разтреперан гледаше видеозаписа, за да види нещо нередно. Но това не стана. По правилата на APB при подобни случаи срещата се прекратява, без да се обяви победител.

"Ако ситуацията бе в третия рунд и след това, за победител се обявява боксьорът, който води по точки до момента на прекратяване", обясни Кусиор. Той допълни, че не е наясно какво ще се случи с олимпийската квота. Оказа се, че никой не знае и всички прехвърлят топката на АИБА. "Пак влязохме в историята на бокса", коментира пък президентът на федерацията по бокс Красимир Инински.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай