Порязаха Албена за световно по шах

Срам и позор, избухна в Талин Силвио Данаилов

Порязаха Албена за световно по шах | StandartNews.com

Албена беше елиминирана служебно за домакинство на световното първенство по шах за деца, юноши и девойки до 18 г. Без гласуване по време на генералната асамблея на международната шахматна федерация (ФИДЕ) в Талин се взе решение Мондиалът да бъде организиран от Порто Карас.

"Отстраниха ни по мафиотска схема. Изтъкнаха някакво правило, за което никой не знае. Това беше пълно безобразие. Ние направихме отлична презентация. Казах го в очите на всички, че това е срам и позор", каза пред "Стандарт" президентът на нашата федерация и на европейския шахматен съюз Силвио Данаилов. Той сподели, че обмисля да посъветва представителите на курорта да съдят световната централа, но преди това ще се посъветва с юристи.

До седмица пък ще стане ясно дали Козлодуй ще стане домакин на мача на претендентите за световната титла. Конкурент на българския град е Ханти-Мансийск. Според Данаилов нашата кандидатура е по-силна и имаме големи шансове. Предложеният от нас награден фонд е 1,5 млн. евро. Руснаците крият сумата. В случай че спечелим, ще дадем "уайлд кард" на американец и италианец. Надпреварата ще се проведе от 12 до 30 март 2014 г. Веселин Топалов вече си заслужи право на участие.

Гари Каспаров пък обяви кандидатурата си за президент на международната федерация и ще спори за поста с Кирсан Илюмжинов, който управлява организацията от 1995 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай