Почваме със слабак Групата на смъртта (ОБЗОР)

Почваме със слабак Групата на смъртта (ОБЗОР) | StandartNews.com

Селекционерът Петев показа мускули в Петербург

България си осигури поне лесен старт в квалификации за Мондиал 2018 в Русия, които започват следващата есен. И то на празника. В деня на Съединението - 6 септември ще приемем Люксембург. Това е най-лекият съперник в Група А, където Фортуна бе безмилостна и прати нашите. Ивайло Петев се оказа карък в Санкт Петербург и се наби на Холандия, Франция, Швеция и Беларус. След домакинството имаме две доста неприятни гостувания през 3 дни през октомври. Първо на седми сме в Стокхолм срещу Златан и компания, а после идва визита в Париж. Класира се първият, а вторият ще се бори за място на баражите, които също ще дадат виза за първенството в Русия.

Въпреки лошия късмет Петев не се стресна чак толкова много. "На никой няма да му е лесно срещу нас", отсече селекционерът. "Групата е една от най-тежките, но ще видим накрая къде ни е мястото. Ще играем срещу едни от най-силните отбори в света. Ще има израстване. Мисля, че Холандия и Франция са фаворити, но според мен "лалетата" имат по-добри възможности", заяви Петев.

Той си пожела да няма проблеми с контузиите по време на битките за място на най-елитния футболен форум с света. "Ще следим съперниците по време на евроквалификациите, но най-важното е да победим Норвегия", каза още селекционерът. "Вярвам, че момчетата ще излязат от стреса от отпадането от евротурнирите. Ако трябва и аз ще помогна", завърши Петев.

Дешан се оплака от късмета

Имаше далеч по-приятни групи, категоричен бе треньорът на Франция Дидие Дешан. "Фаворит е Холандия. Те стигнаха до полуфинал на последното световно първенство. Не е приятно, че сме с Швеция, България и Беларус. Срещу тях не се играе лесно и никой не може да бъде подценен. Дори и Люксембург", продължи световният и европейски шампион като футболист. "Силни отбори, трудно ще е, но аз смятам, че може да завършим на първото място", отсече шефът на федерацията Ноел льо Грае.

Блинд: Не исках българите

Атрактивна и трудна група, Франция са световен и европейски шампион, заяви селекционерът на Холандия Дани Блинд и обърна внимание на националите ни. "Беларус и България също не са желан избор от всеки. Но знам, че и останалите не искат да бъдат в една група с нас. Всичко ще е наред, стига да бъдем първи. Нещата са такива. Можеше да бъде по-лесно, но и по-трудно. Ако искаш да бъдеш добър трябва да играеш такива мачове. В тях има адреналин. Победите в контролите не топлят", допълни бившият ас на "Аякс".

Шведите ни принизиха до Люксембург

България е добър отбор, но аз съм впечатлен повече от Люксембург, обяви селекционерът на Швеция Ерик Хамрен. "Следя ги по-малко. Люксембургците винаги са подценявани. Всеки мисли, че нямат ресурс, но аз съм убеден, че срещу тях ще бъде много трудно да се играе", продължи скандинавецът. Той си призна, че жребия е като сбъднат кошмар за него. "Имаше два отбора, които не исках да ни се паднат - Италия или Франция. Но лошото се случи. Е, можеше да се паднем с Германия или Испания, затова на мен Холандия ми изглежда по приемлив вариант", допълни специалистът.

Медиите пък нарекоха групата ни - сбирка на терористи и пълен ад. "Не бих казал, че има човек, който ще излезе и ще каже с лека ръка, че класирането му е сигурно", подплати това мнение Ерик Хамрен.

Съперниците

Холандия
Президент: Михаел Ван Прааг
Селекционер: Дани Блинд
Капитан: Робин Ван Перси
Успехи: Европейски шампион за 1988 г., Световни вицешампиони за 1974, 1978, 2010

Франция
Президент: Ноел льо Грае
Селекционер: Дидие Дешан
Капитан: Юго Лорис
Успехи: Световни шампион за 1998 г., Европейски шампион през 1984, 2000

Швеция
Президент: Карл-Ерик Нилсон
Селекционер: Ерик Хамрен
Капитан: Златан Ибрахимович
Успехи: Световни вицешампиони през 1958, Олимпийски шампиони за 1948

Беларус
Президент: Сергей Румас
Селекционер: Аляксандър Хацкевич
Капитан: Аляксандър Мартинович

Люксембург
Президент: Пол Филип
Селекционер: Люк Холц
Капитан: Марио Мутш

Италия се натресе на Испания

в другия най-сериозен сблъсък от предстоящите квалификации. Решението на ФИФА да нареди отборите в урни според коефициента им в момента, изигра лоша шега на иберийците и италианците. Компания ще им правят още Албания, Израел, Македония и Лихтенщайн. Световният шампион Германия е в приятна група с Чехия, Северна Ирландия, Норвегия и Азербайджан. Същото важи и за Роналдо и компания. Англия пък едва ли ще има проблеми със Словакия, Словения, Шотландия, Литва и Малта. Решението на ФИФА събра и странни групи без изявен лидер като тази на Уелс, Австрия, Сърбия, Ейре, Молдова и Грузия. Румъния пък се падна с Дания, Полша, Черна гора, Армения и Казахстан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай